Wang sudah beribu-ribu habis. Bergolok-bergadai semata-mata mahu memiliki rumah sendiri. Sudahnya, terpaksa menyewa lagi. Duit gaji habis begitu sahaja setiap bulan. Apatah lagi dengan kos sara hidup tinggi ketika ini, terpaksalah ikat perut.

Isu projek rumah terbengkalai bukan cerita baharu. Malah ia berlaku sejak bertahun-tahun dahulu. Pelbagai janji manis dibuat pemaju perumahan bagi memancing pembeli.

Ada sesetengah projek belum lagi diluluskan, tetapi iklan sudah dinaikkan. Tanpa menyemak status pemaju dan sebagainya, pembeli sudah terpedaya dan duit deposit telah dibayar.

Lebih teruk, ada antara projek-projek rumah terbengkalai ini sudah pun siap 100 peratus tetapi masih tidak diluluskan untuk diduduki. Sudahnya ia ‘dicaras’ warga asing untuk tinggal di situ secara percuma. Mereka bermaharajalela sehingga beranak-pinak kerana tidak pernah ‘diganggu’ pihak berkuasa.

Sebagai contoh, sebuah projek pangsapuri di Taman Lestari Putra, Seri Kembangan Selangor. Menurut penduduk sekitar, ia telah pun disiapkan hampir 10 tahun lalu namun belum diduduki sesiapa.

Sayangnya, rumah yang sudah siap cantik, tetapi hanya dihuni oleh warga tidak diundang yang senang-senang menjadikannya sebagai penempatan mereka.

Kisah ini mungkin antara beratus lagi projek perumahan lain yang mengalami nasib sama. Dalam isu ini, siapa yang perlu dipersalahkan? Sebagai pembeli anda perlu tahu hak anda jika ini berlaku.

Menurut Peguam Hartanah, Khirul Anuar Mohamadiah, kes projek perumahan terbengkalai di Malaysia menyebabkan kerugian yang besar kepada individu dan ekonomi negara secara keseluruhan.

Mengikut Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966 (Pindaan 2015) (Akta 118) sesebuah projek perumahan boleh dikategorikan terbengkalai sekiranya pemaju gagal menyiapkan pembinaan dalam tempoh perjanjian jual beli (S&P) dan tiada sebarang aktiviti yang ketara di tapak pembinaan selama enam bulan secara berterusan.

Ia memberi implikasi kepada pembeli sekiranya mereka mengambil pinjaman bank kerana masih dikehendaki membayar balik pinjaman termasuk faedah kepada pembiaya walaupun tiada jaminan rumah akan disiapkan dan diserahkan.

Kegagalan pihak pembeli membuat bayaran balik pinjaman akan menyebabkan pihak bank memulakan tindakan undang-undang ke atas mereka dan seterusnya memungkinkan nama mereka disenarai hitamkan dan lebih buruk berkemungkinan dimufliskan oleh pihak bank.

Jadi apa pembeli boleh bertindak jika ini berlaku? Khirul Anuar berkata, sekiranya sesuatu projek perumahan telah diisytiharkan terbengkalai oleh pihak Jabatan Perumahan Negara, pembeli boleh meminta surat pengesahan projek perumahan untuk membuat permohonan pertimbangan dengan pihak berkaitan bagi meringankan beban kewangan mereka.

Bagaimana pembeli boleh bertindak jika projek rumah terbengkalai?

1. Tamatkan perjanjian jual beli - hantar Notis Pembatalan Perjanjian kepada Pemaju / Liquidator yang dilantik oleh Mahkamah mengikut Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan).

2. Setelah perjanjian dibatalkan, Pemaju/ Liquidator hendaklah mengembalikan semua bayaran harga jual beli kepada pembeli dalam tempoh masa 30 hari daripada tarikh penamatan perjanjian.

3. Berbincang dengan pihak bank untuk tujuan pelupusan, penangguhan atau penjadualan semula bayaran ansuran bulanan.

Isu projek rumah terbengkalai sebenarnya mendapat perhatian serius Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT). Menurut menterinya, Zuraida Kamaruddin, beberapa inisiatif diambil untuk menanganinya seperti memainkan peranan sebagai pemudah cara bagi urusan pemulihan projek terbengkalai dan mengenal pasti pemaju-pemaju yang berkeupayaan untuk tujuan itu.

Sejak 2009 hingga akhir tahun lalu, sebanyak RM219.793 juta telah dibelanjakan bagi menampung kos pemulihan 32 projek perumahan terbengkalai yang memanfaatkan seramai 5,079 pembeli rumah.

Pihak kementerian juga bekerjasama dengan Jabatan Insolvensi Malaysia atau pemaju asal bagi membantu memulihkan projek perumahan terbengkalai selain bertindak sebagai mediator dengan pihak berkuasa tempatan (PBT), agensi teknikal serta pihak pembiaya (institusi kewangan).

Tindakan pendakwaan dan kompaun ke atas pemaju-pemaju yang tidak mematuhi Akta 118 akan dikenakan termasuk menyenarai hitam pemaju-pemaju yang menyebabkan projek perumahan terbengkalai dan bermasalah.

“Apabila disenarai hitam, pemaju dan ahli lembaga pengarah syarikat terbabit tidak boleh memohon lesen dan permit iklan dan jualan yang baharu. Senarai pemaju-pemaju disenarai hitam dipapar dalam laman sesawang KPKT untuk rujukan.

“Sekiranya didapati mana-mana pemaju telah menyebabkan projek mereka terbengkalai, pembeli boleh membuat laporan rasmi kepada KPKT, dan jika didapati bersalah, mereka boleh didenda RM250,000 hingga RM500,000 atau ahli lembaga pengarahnya dan pengurusannya boleh dipenjara tidak melebihi tiga tahun, atau kedua-duanya sekali,” katanya kepada Utusan Malaysia, baru-baru ini.

Oleh itu, bagi anda yang ingin membeli rumah, buatlah semakan terlebih dahulu. Semak status pemaju, Google nama projek serta baca review berkaitan. Jangan terburu-buru bayar deposit dengan membayar cash. Gunakan nama peguam atau ejen hartanah untuk pembayaran.

Lawat tapak projek dan paling penting pastikan ada salinan dokumen hitam putih perjanjian. Ikuti tip ini jika anda tidak mahu menangis di bucu katil!