Dalam pertemuan pada Jumaat lalu dengan wartawan Mingguan Malaysia, ZULKIFLEE BAKAR, A. JAILANI ABDULLAH, AMIZUL TUNIZAR AHMAD TERMIZI dan jurufoto, ROY AZIS ABD . AZIZ, beliau yang baru selesai meninjau persiapan di gelanggang Akademi Kriket Kinrara, Puchong memberi pandangan secara telus mengenai KL2017.
Turut disentuh oleh Ketua Pemuda UMNO itu ialah cabaran Barisan Nasional (BN ) dalam menghadapi tentangan Pakatan Harapan diketuai DAP pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) dan pandangan beliau jika pencapaian kontinjen negara di KL2017 dipolitikkan.

 

MINGGUAN: Bagaimana Yang Berhormat (YB) melihat cabaran YB sebagai Menteri Belia dan Sukan yang bertanggungjawab bagi menghadapi KL2017?

KHAIRY: Ini amanah rakyat kepada saya sebagai Pengerusi Sekteriat Kuala Lumpur 2017 untuk memastikan kita mencapai dua matlamat. Matlamat pertama adalah penganjuran terbaik. Maksudnya penganjuran yang tidak ada cacat cela dan mempamerkan kebolehan Malaysia sebagai penganjur acara besar.

Yang kedua, muncul juara keseluruhan. Kedua-dua matlamat ini penting. Sebagai jawatankuasa penganjur, kami telah mula membuat persiapan sejak dua tahun lepas, sebenarnya lebih awal daripada itu. Tetapi secara rasminya dua tahun lepas melibatkan perancangan penubuhan jawatankuasa dan persiapan.

Sekarang semua itu mesti dilaksanakan dengan baik. Pada masa ini ada 1001 perkara tengah berjalan dan saya perlu memastikan ia berjalan lancar. Justeru tempoh masa sebulan temasya berlangsung ia sangat penting untuk kita memastikan segala perancangan yang telah dilakukan dapat dilaksanakan.

Apakah YB berpuas hati dengan persiapan setakat ini?

KHAIRY: Secara keseluruhan saya berpuas hati walaupun ada perkara yang boleh diperbaiki tetapi memandangkan ada banyak perkara yang perlu kita buat, saya melihat persiapan kita setakat ini baik, sambutan rakyat pun baik, publisiti dan penjenamaan pun diterima dengan baik. Secara keseluruhannya, saya berpuas hati. Sekarang ini kita tunggu Sukan SEA bermula. Saya berharap dari segi penganjuran dan juga prestasi akan menepati harapan rakyat.

Walaupun kita tidak mahu sukan dikaitkan dengan politik, tetapi pasti ada pihak yang akan mempolitikkannya jika atlet Malaysia gagal mencapai sasaran khususnya menjadi juara keseluruhan, apa komen YB?

KHAIRY: Itu suatu kemungkinan biasa apabila kita menganjurkan apa-apa temasya atau acara besar. Tekanan politik itu mestilah ada, tetapi saya tidak mahu melihat melalui perspektif politik. Sebabnya bagi saya, atlet kita tidak ada kaitanpun dalam politik.

Saya memang seorang ahli politik dan mewakili kerajaan sedia ada, tetapi bagi atlet, mereka sepatutnya tidak terdedah kepada tekanan tersebut sebab ini bukan soal politik. Bagi mereka, ini soal penghormatan mewakili negara dan menunjukkan prestasi terbaik di negara sendiri.

Salah satu acara yang mendapat perhatian ialah bola sepak. Sejauh mana keyakinan YB terhadap kemampuan skuad kita di KL2017?

KHAIRY: Baru-baru ini, pasukan bola sepak kita layak ke pusingan akhir Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) B-23. Ia pasukan sama yang akan bermain di Sukan SEA nanti.

Bagi saya, walaupun hari itu pasukan kita tewas kepada Thailand, tetapi ia motivasi yang sangat baik kepada mereka sebelum bermula Sukan SEA. Tambahan pula pada waktu itu ada lima atau enam pemain tidak dilepaskan oleh pasukan negeri masing-masing.

Ketika saya bertemu dengan pemain, mereka bersemangat tinggi dan tahu tekanan sangat kuat sebab bola sepak dianggap sukan popular dan penting. Pada masa sama, jangan pula kita tidak memberi tumpuan kepada sukan lain. Saya yakin bola sepak ada peluang dan mereka telah bersiap sedia, tetapi itu tidak bermaksud sukan lain tidak penting.

Sukan dianggap sebagai faktor penyatuan rakyat, selain pencapaian dari segi pungutan pingat. Apa yang YB harapkan dari KL2017 dalam keadaan rakyat berhadapan pelbagai isu?

KHAIRY: Kita pilih tema ‘Bangkit Bersama KL2017’ sebab ini menandakan melalui sukan kita boleh menyatukan negara. Kita melihat Malaysia telah mencapai tahun sukan yang paling berjaya sejak Sukan Olimpik Rio 2016. Bukan hanya pencapaian di Sukan Olimpik dan Paralimpik tetapi juga empat juara dunia pada tahun ini, selain kebangkitan bola sepak kita dan sebagainya.

Kita melihat ia satu kebangkitan. Apabila kita mengimbas kembali, contohnya di Rio, walaupun tidak menang emas tetapi di Sukan Paralimpik kita menang tiga pingat emas. Pencapaian itu mampu menaik semangat rakyat Malaysia untuk menyokong pasukan negara.

Kita terima hakikat bahawa sukan mungkin salah satu daripada platform yang boleh membawa kepada penyatuan rakyat, sebab itulah saya menganggap ini amanah besar. Ia memandangkan KL2017 menyentuh sampai ke peringkat kebahagiaan negara jika kita mencapai kejayaan besar.

Jadi amanah ini sangat besar sebab kalau kita menang, 31 Ogos nanti kita akan menyambut kemerdekaan dengan penuh bersemangat. Kalau kita tidak sampai matlamat tersebut, mungkin akan ia menjejaskan mood pada perayaan merdeka nanti.

Menyentuh soal mood, orang mengaitkan kejayaan Malaysia dalam KL2017 penting untuk feel good factor kepada kerajaan. Apa pandangan YB?

KHAIRY: Kita tidak boleh kata semata-mata kita menang boleh mewujudkan feel good factor kepada kerajaan dan kalau kita kalah feel bad factor. Ini sukan dan kebetulan kita dapat menjadi tuan rumah, ia bukan dirancang. Sepatutnya Brunei yang menjadi tuan rumah pada tahun ini tetapi pada saat-saat akhir Brunei menarik diri dan kita diberikan penghormatan.

Bukan saya yang rancang beberapa bulan sebelum pilihan raya kita adakan Sukan SEA. Ini semua kebetulan apabila jadi begitu, kita kena pastikan kita menang, bukan kerana kita mahu mewujudkan feel good factor politik. Kita hendak menang sebab kita hendak menang. Itu sahaja.

Selepas tamat Sukan SEA, apakah harapan YB kepada rakyat?

KHAIRY: Saya berharap jika kita muncul juara keseluruhan, ia tidak akan menjadi satu pencapaian yang terpaksa kita tunggu sehingga kita menjadi tuan rumah lain kali untuk menikmatinya lagi. Kali pertama dan kali terakhir kita menjadi juara keseluruhan ialah pada 2001 ketika kita menjadi tuan rumah.

Dari tahun 2001 hingga hari ini, kita tidak tergolong dalam dua negara teratas, maksudnya kita terpaksa tunggu bila kita menjadi tuan rumah sahaja baru boleh mencapai kedudukan tersebut.

Oleh itu saya berpendapat kita perlu menjadi seperti Thailand. Tidak kira sama ada di gelanggang sendiri atau gelanggang orang lain, mereka akan muncul juara.

Di Singapura, mereka muncul sebagai juara dan sebelum itu di Myanmar begitu juga. Itu barulah dianggap negara bersukan, bukan hanya menggunakan kelebihan sebagai tuan rumah untuk menentukan acara, ada kelebihan gelanggang dan sebagainya, baru kita muncul sebagai juara.

Bagi saya, pembangunan sukan kita perlu sustainable (lestari), bukan hanya hangat-hangat ketika menjadi tuan rumah Sukan SEA 2001 dan 2017 sahaja sebaliknya kalau bermain di gelanggang lawan pun kita boleh mencapai kedudukan sekurang-kurangnya dua tempat teratas.

Ada pihak mengkritik YB masuk acara sukan polo di Sukan SEA. Mereka mempersoalkan YB hendak menjadi atlet atau menteri?

KHAIRY: Tak ada masalah sebab pemilihan semua dibuat oleh persatuan sukan. Jadi, dari segi persiapan, saya tidak abaikan tanggungjawab saya sebagai menteri. Kalau saya main ataupun tidak, saya telah menjalankan tanggungjawab sebagai menteri untuk menyediakan kontinjen kita dan menyediakan Malaysia sebagai tuan rumah.

Apakah YB tidak berasa terganggu?

KHAIRY: Saya orang politik, ini biasalah. Orang politik, kalau kita dikritik, itu benda yang biasa, yang kita terima dan berhadapan setiap hari. Tekanan itu tekanan biasa. Bagi saya, yang penting kita muncul juara keseluruhan dan menjadi penganjur terbaik. Sama ada saya main atau tidak, itu tidak penting.

Saya beritahu kepada pengurus dan jurulatih, buat keputusan secara profesional. Dari segi pemilihan siapa hendak main, kita buat yang terbaik.

Apakah mesej ringkas YB kepada atlet dan rakyat bagi menghadapi Sukan SEA ini?

KHAIRY: Sasaran kita agak besar, 111 pingat emas. Saya selalu berpendapat bahawa 90 peratus kemenangan hasil usaha atlet di gelanggang manakala 10 peratus lagi daripada sokongan yang kita terima terutama ketika saingan sangat sengit.

Contohnya, perlawanan bola jaring Malaysia lawan Singapura perbezaan hanya satu atau dua mata dan masa perlawanan tinggal dua minit lagi, semangat 10 peratus yang terakhir itu datang daripada sorakan dan sokongan penyokong kita. Itu akan memberi kekuatan semangat kepada pemain-pemain.

Saya rasa atlet apabila bersaing, ada masa semangat mereka akan jatuh apabila pihak lawan mendahului atau menjaringkan gol, tetapi sokongan penonton akan memberikan 10 peratus.

Apatah lagi kita kejar 111 pingat emas manakala sasaran Thailand 100 pingat emas, bezanya 11 pingat emas sahaja, tak banyak. Sedikit sahaja kita boleh kalah dan berada di tempat kedua di belakang Thailand.

Bagi saya yang akan memberi 10 peratus terakhir itu ialah rakyat. Banyak venue tiket sudah habis dijual dan ada yang percuma. Saya berharap tidak ada gelanggang yang kosong.

Maksudnya, di mana ada atlet Malaysia, gelanggang dan stadium itu akan dipenuhi oleh penyokong kita. Sebab tradisi orang juara bukan usaha atlet seorang tetapi ia datang daripada ratusan atau ribuan tangan yang membantu menjulang mereka.

 

Bersekongkol dengan DAP lebih memalukan

Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) dianggap sengit kerana ada Pakatan Harapan dan kini Tun Dr. Mahathir Mohamad bersama mereka. Sejauh manakah YB berpendapat ia boleh memberikan ancaman?

KHAIRY: Kita tidak boleh mengambil ringan saingan daripada pembangkang kali ini disebabkan mereka berjaya bergabung buat sementara waktu dengan beberapa tokoh yang biasa dengar nama, tahu strategi dan apa yang menjadi kekuatan dan kelemahan kita.

Bagi saya, sangat penting untuk kita memastikan jentera kita berada dalam keadaan siap siaga. Pengundi dan penyokong kita yang tradisi macam orang Melayu perlu dipastikan terus memberikan sokongan kepada kita. Jangan ada perasaan nostalgia dan sentimental terhadap mana-mana pemimpin yang pernah bersama dengan kita suatu ketika dahulu.

Dr. Mahathir terus menyerang kerajaan. Terbaru, beliau mengatakan perasaan malu sudah tidak ada dalam kalangan ramai anggota kerajaan hari ini apabila bersekongkol dengan kepemimpinan kerajaan. Sebagai salah seorang anggota Kabinet, apa pandangan YB?

KHAIRY: Saya tidak ada apa-apa perasaan malu pun untuk menjadi sebahagian daripada kerajaan ini. Kalau saya bersekongkol dengan DAP barulah saya rasa malu. Bagi saya, itu lebih memalukan. Mengikut rekod, pendirian Dr. Mahathir berkenaan dengan DAP, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan sebagainya, begitu jelas.

Kelompok yang patut berasa malu adalah mereka yang bersekongkol dengan musuh tradisi kita semata-mata hendak kejar jawatan, kemenangan dan kekalkan legasi. Itu maknanya politik yang tiada prinsip.

Secara jujur, di mana YB melihat kelemahan yang ada pada BN yang perlu diperbaiki?

KHAIRY: Pertamanya kita mahu sumbangan yang seimbang daripada semua parti. Ini teguran kepada semua. Saya tidak mahu parti komponen kata sekali lagi Ketua Pemuda UMNO mengkritik parti komponen.

Satu jari menuding, empat jari menuding kepada kita. Tetapi kita kena mengakui kelemahan masing-masing. Maksudnya, selama ini UMNO telah menyumbang banyak kepada kemenangan BN tetapi benda yang sama kita tak lihat daripada parti komponen.

Jadi, saya mahu anggap apa yang saya nyatakan ini bukan kritikan tetapi teguran positif bahawa mereka perlu memantapkan lagi gerak kerja. UMNO boleh pergi rumah ke rumah dengan program Jalinan Rakyat.

Wanita, Pemuda dan Puteri mendekati dan menyantuni setiap seorang pengundi tetapi kenapa mereka tidak boleh buat? Saya berharap mereka boleh menjejak pengundi seperti mana yang kita lakukan. Zaman kita menganjurkan majlis makan malam beramai-ramai sudah tidak boleh pakai lagi, sebaliknya kita perlu bersemuka dengan setiap orang.

Yang kedua, dari segi media sosial, respons kita terhadap isu-isu yang berbangkit lebih baik dari dahulu tetapi kita perlu mengelakkan daripada melakukan propaganda berlebihan dan dilihat tidak masuk akal. Ada kecenderungan kita melakukan propaganda melampau sehingga rakyat berasa tidak senang dengan pendekatan tersebut.

Tetapi secara keseluruhan lebih baik daripada dahulu namun harus pastikan pendekatan kita jangan keterlaluan sehingga boleh memberi kesan tidak baik kepada kita.

Yang ketiga, kita carilah beberapa tokoh untuk menjadi calon yang boleh menawan hati rakyat. Ia tidak semestinya orang muda, nanti orang kata saya melobi untuk orang muda pula. Individu itu mesti mempunyai ketokohan. Maksudnya, kalau rakyat tengok dia, mereka akan mengundi dia sebab kewibawaan tersendiri.

Carilah tokoh korporat, tokoh cendekiawan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) atau aktivis mana-mana yang sudah ada nama. Bahagian-bahagian UMNO pula harus memberi sokongan apabila kita pilih mereka.

Bukanlah kita hendak calon payung terjun di setiap bahagian, kalau itu berlaku, saya fikir UMNO akan memberontak. Tetapi ada sesetengah bahagian yang boleh terima calon sedemikian, bagi menentukan kemenangan kita.

 

Ada pihak meminta Pemuda UMNO lebih agresif mempertahankan parti dan kepemimpinannya. Apakah reaksi YB?

KHAIRY: Saya banyak fokus kepada kerja dan bukan kepada kenyataan. Soal kenapa Pemuda tidak tampil ke hadapan, sebab saya tak nak banyak cakap. Kita banyak buat kerja. Kalau kita banyak cakap, orang kata ini retorik politik. Itu sebabnya. Tapi di musim perwakilan, kita kena cakaplah.

Tetapi sebelum itu, kita banyak memberi tumpuan kepada gerak kerja kita. Sebab saya Ketua Pemuda UMNO dan Menteri Belia dan Sukan. Betul atau tidak, saya ada bacaan saya tersendiri tentang orang muda ini. Kamu boleh bersetuju atau tidak.

Bacaan saya, bila kita cakap politik, dia tak suka. Bila kita buat sesuatu, bertindak atau berkhidmat, dia suka. Bila kita ‘tweet’ politik, tak ada orang ‘retweet’ pun. Bila kita retweet soal kerja, khidmat kita dan sebagainya, dia menyokong, dia kata ini betullah tindakan kerajaan, apa yang UMNO buat, kebajikan dan sebagainya. Itulah sebabnya.

Bukan sebab kita tidak ada taring dan sebagainya. Ia kerana politik sudah berubah. Kita bukan lagi berada di tahun 1990-an, siapa yang boleh menjerit lebih kuat, dia ‘anak jantan’.

Sekarang sudah ada suara yang meminta supaya kawasan yang pengundi majoritinya Melayu diserahkan kembali kepada UMNO. Bagaimana pandangan YB?

KHAIRY: Pandangan peribadi saya adalah calon yang kita letak mestilah calon yang boleh memaksimumkan peluang kita menang di mana-mana kawasan.

Sekiranya di kawasan itu, calon MCA yang mempunyai peluang paling tinggi untuk menang, maka patut letak calon MCA. Tapi kalau ada kawasan yang mana calon UMNO ada peluang paling tinggi untuk menang, letak calon UMNO.

Model lama pengagihan kerusi berdasarkan kepada sejarah dan sebagainya, tidak boleh pakai lagi. Kita kena pakai model mana kemungkinan besar boleh menang, itulah parti yang kita letak.

Itu yang pertama. Yang kedua barulah kita ambil kira soal kuota dan sebagainya. Kuota lama perlu diubah dengan pendekatan baharu. Itu mungkin menyebabkan UMNO kena bagi satu atau dua kerusi dan MCA kena bagi dua atau tiga kerusi. Kita kena lihat semulalah.

Kita hendak tubuhkan kerajaan. Kita bukan hendak jadi calon tetapi kita hendak menang dan jadi wakil rakyat. Mesejnya kita hendak jadi wakil rakyat, bukan hendak jadi calon. Kalau kita hendak jadi calon tapi tak menang, buat apa.