Lazimnya, penerbangan awal juga paling sesak dan tiket mahal. Malam pula agak kurang penuh dan berharga lebih murah. Ada yang kata, penerbangan malam kerap lewat disebabkan juruterbang sudah penat. Entah.

Tidak tahu betul atau tidak. Saya segan hendak menyapa juruterbang di lapangan terbang.Maka frequent flyer sedaya-upaya mengelak terbang malam, melainkan benar-benar terpaksa.

Walhal terbang malam ada kelebihannya iaitu kesesakan kurang. Sekarang tiada lagi isu surcaj teksi selepas tengah malam, ekoran penggunaan meluas teksi perkongsian Uber dan Grab.

Kelmarin saya kembali ke ibu negara menggunakan AirAsia. Saya tempah penerbangan 10.20 malam dan merupakan penerbangan terakhir dari Kuching. Jam 9.30 malam setibanya di lapangan terbang, petugas di kaunter penerbangan telah 'dimasakan semula’ atau retimed ke 11.30 malam.

Tidak mengapalah, hendak marah pun tidak guna. Penerbangan dari KLIA2 hanya mendarat kira-kira 11.20 malam dan akhirnya penerbangan yang saya naiki berlepas 12 tengah malam. Tiba di KLIA2 kira-kira 1.35 pagi. Tiba di rumah 2.45 pagi.

Secara umumnya, saya menggunakan pesawat sebulan sekali. Memang saya memahami bahawa tiada syarikat penerbangan dapat mengelak daripada berlakunya kelewatan penerbangan, tertunda atau terbatal sama sekali. Ada disebabkan masalah teknikal dan juga manusia.

Penerbangan Malaysia Airlines bulan lalu juga menyaksikan kami yang sudah berada di landasan, berpatah balik ke lapangan terbang dan diarah keluar dari pesawat. Alasannya masalah teknikal.

Insiden sebegini tidak terhad di dalam negara sahaja. Di Tokyo, penerbangan kami tidak dibenarkan berlepas oleh pihak berkuasa Jepun juga atas faktor teknikal. Mujur ada kawan berstatus jutawan boleh taja penginapan tidak terancang di Narita ketika itu.

Baru-baru ini, menaiki China Southern Airlines juga terlewat beberapa jam. Sudahlah tiada apa-apa hendak dilihat di lapangan terbang, memang meletihkan.

Bila alasan yang diberi ialah masalah teknikal, kita cuba membuat rumusan sendiri. Ini berkaitan enjin pesawat, agaknya. Hendak ditanya kepada jurutera pesawat atau petugas? Tiada siapa akan menerangkan. Nasib baiklah kalau dapat jumpa petugas. Ada yang terus Missing In Action.

Secara logiknya, saya reda bila penemuan masalah teknikal berlaku semasa pesawat masih di darat. Bayangkan apa kemungkinannya jika masalah teknikal berlaku semasa di udara? Jadi tidak apa. Tangguh dan tunggulah.

Tetapi yang tidak dapat diterima ialah penangguhan disebabkan faktor manusia. Ada tuduhan mengatakan sesuatu penerbangan sengaja tidak bergerak disebabkan kerusi tidak penuh. Lalu dibatalkan dan penumpangnya dipindahkan ke penerbangan seterusnya. Ini taktik syarikat penerbangan nak elak rugi.

Saya nyatakan 'tuduhan’ sebab sehingga kini belum ada kenyataan rasmi daripada pihak berkuasa, termasuk Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom) yang bertanggungjawab menyelia aduan orang ramai terhadap syarikat penerbangan. Mavcom sekadar menyatakan secara umum, tiada spesifik.

Kaji selidik

Dalam laporan terkini pada 15 Ogos lalu, Mavcom 'berjaya’ menyelesaikan 95 peratus daripada 2,000 kes aduan pengguna setakat Jun tahun ini. Suruhanjaya itu juga mendapati paling banyak aduan diterima menerusi bayaran balik tiket, kegagalan pengendalian bagasi serta penangguhan dan pembatalan penerbangan.

Kaji selidik di dalam laman web mavcom.my menemui kenyataan media Mavcom bertarikh 18 April 2017 iaitu Laporan Pengguna yang pertama. Menurut laporan tersebut, sebanyak 1,639 aduan diterima dari Mac 2016 hingga Februari 2017 dengan 95 peratus aduan diurus, diselesaikan dan ditutup.

Tempoh 2016 itu banyak berkaitan Rayani Air yang kini tercatat dalam sejarah sebagai syarikat penerbangan syariah pertama yang tidak dibenarkan beroperasi.

Laporan pengguna pertama tersebut memperincikan jumlah aduan yang diterima dan diuruskan oleh Mavcom sejak penubuhannya, meliputi tempoh 12 bulan di antara Mac 2016 dan Februari 2017.

Diperoleh daripada data yang direkod oleh Sistem Pengurusan Aduan Mavcom (CMS), iaitu sebuah platform yang membolehkan pengguna membuat aduan mereka melalui laman web Mavcom.

Kebanyakan daripada aduan yang dibuat adalah terhadap syarikat penerbangan manakala sebilangan kecil aduan dibuat terhadap pengendali lapangan terbang.

Laporan Pengguna ini merangkumi keputusan pelaksanaan CMS oleh Mavcom yang direka untuk memberi kuasa kepada pengguna seterusnya menyediakan sebuah platform yang nyata untuk melaksanakan hak-hak mereka sebagai pengguna di bawah Kod Perlindungan Pengguna Penerbangan Malaysia 2016 (MACPC).

Ini juga merupakan tumpuan MAVCOM sebagai pengawal selia bebas, serta jaguh hak-hak pengguna. Bilangan aduan tertinggi yang diterima Mavcom dalam tempoh 12 bulan sejak penubuhannya, adalah merupakan aduan terhadap Rayani Air berkenaan isu bayaran balik.

Aduan kedua tertinggi adalah mengenai isu bayaran balik terhadap AirAsia dan yang ketiga merupakan isu pengendalian bagasi oleh Malaysia Airlines.Malindo Air pula menerima jumlah aduan tertinggi berdasarkan nisbah bagi setiap penumpang yang dibawa.

Untuk setiap satu juta penumpang yang dibawa oleh Malindo Air, terdapat 20 aduan yang diterima oleh Mavcom, khususnya berkisar penundaan penerbangan dan isu bayaran balik. Ini diikuti Malaysia Airlines dan AirAsia X dengan 14 aduan bagi setiap satu juta penumpang masing-masing.

Mavcom menyedari hakikat bahawa kesedaran pengguna berhubung hak mereka sebagai penumpang perkhidmatan penerbangan masih perlu dipertingkatkan. Oleh itu, Mavcom telah dan akan terus meningkatkan kesedaran mengenai kewujudan MACPC yang menjelaskan hak-hak pengguna penerbangan di Malaysia.

Bila anda berdepan dengan isu-isu disebut di atas membabitkan penerbangan anda lewat sampai, tertunda atau dibatal, anda ada pilihan membuat aduan. Ia cukup mudah. Buka laman web mavcom.my (ada bahasa Malaysia dan Inggeris), lihat menu dan pilih 'Pengguna’. Klik dan piliha 'Aduan’. Di situ anda diberi penerangan cara membuat aduan, satu demi satu.

Gunakan hak anda sebagai pengguna. Harga tiket murah bukan bermakna kita boleh dilayan sesuka hati. Kita juga berhak untuk perkhidmatan berkualiti.