Baru-baru ini, dua sahabat baik maut dalam tragedi ngeri apabila kereta Perodua Kelisa dinaiki mangsa terbelah dua setelah bertembung dengan sebuah Perodua MyVi dari arah bertentangan di sekitar kawasan sama. Kemalangan yang berlaku kira-kira pukul 8.10 pagi itu turut menyebabkan empat orang cedera parah.

Selain kelalaian pemandu mematuhi amaran papan tanda, faktor garisan berkembar di tengah jalan raya menuruni cerun bukit dari Ulu Bendul ke persimpangan Lebuhraya Kajang Seremban (Lekas) juga boleh mendorong keinginan ‘jahat’ pemandu untuk memotong kenderaan depan dan seterusnya bertembung dengan kenderaan lain yang sedang mendaki.

Keinginan sama dirasai saya sewaktu melalui jalan tersebut. Pada kebiasaannya, pemandu merasakan mereka boleh melepasi kenderaan depan ketika memotong garisan berkembar sewaktu menuruni bukit. Hakikatnya kenderaan dari arah depan juga laju pada masa sama. Ini menyebabkan kenderaan tadi gagal memotong dan bertembung kereta dari arah bertentangan.

Sebagai penyelesaian jangka pendek, saya sarankan pihak bertanggungjawab memasang palang getah secara tetap di sepanjang garisan berkembar terutamanya di kawasan berisiko bagi mengelak kenderaan memotong dan masuk di jalan bertentangan.

 

TENGKU MAN

Senawang