Kekalahan PH kali ini memberi tamparan hebat. Adakah ini signal awal rakyat kepada kerajaan PH bahawa mereka sedang marah dan tidak berpuas hati dengan pentadbiran baharu? Atau adakah gabungan UMNO-Pas memainkan peranan dalam kemenangan ini? Secara peribadi saya berpendapat, kemenangan BN kerana rakyat sudah sedar PH hanya indah khabar daripada rupa. Tidak boleh dinafikan, kehidupan rakyat semakin ditindas dan terkesan dengan segala tindakan kerajaan PH.

Persoalannya, adakah kekalahan PH sebagai tanda protes kepada Perdana Menteri dan kerajaan kerana sejak kebelakangan ini sering kali membuat keputusan yang membelakangi rakyat? Atau sememangnya kerusi Cameron Highlands adalah kubu kuat BN dan akan kekal sedemikian? Jika benar rakyat sedang protes dengan tindakan kerajaan PH, BN perlu mengambil peluang ini untuk kembali bersinar dan menjadi wira di hati rakyat.

Walau apapun alasannya, BN harus mengekalkan rentak dan momentum dari hari ke hari, lebih-lebih lagi untuk menghadapi PRK Dewan Undangan Negeri (DUN) Semenyih.

DHIA HANI

Persatuan Pemikir 
Muda Johor