Setiba giliran dan ke kaunter pula, petugas khidmat pelanggan lelaki menyambut dengan memberi salam dan sedikit senyuman. Beliau mengatakan bahawa dia hanya pekerja sambilan dan hanya boleh menjawab soalan yang berkaitan. Saya tergamam.

Kemudian saya disyorkan ke kaunter berkaitan dengan soalan tambahan yang saya kemukakan menggunakan nombor giliran sama. Setiba giliran, saya terperanjat dengan reaksi wajah petugas wanita di kaunter. Tanpa mengucapkan “selamat pagi”, “boleh saya bantu”, dia terus berkata, “Ya, ada apa?”

Saya agak kecewa dengan cara layanan petugas itu. Setelah selesai berurusan, saya menasihatkan dia supaya lebih mesra pelanggan walaupun tugasnya ‘memenatkan’. Saya juga disyorkan ke kaunter berlainan untuk soalan tambahan dengan nombor giliran yang sama kerana dia hanya menguruskan bahagian tertentu sahaja.

Setiba giliran saya, petugas wanita di kaunter berlainan juga berperwatakan sama dan setiap soalan saya dijawab sangat tidak memuaskan.

Untuk berurusan dengan khidmat pelanggan Grab, saya perlu bergerak dari satu kaunter ke satu kaunter dan ini memberi gambaran ketidakcekapan serta tidak cukup terlatih dalam mengendalikan pelanggan ataupun pemandu Grab.

Kepada pengurusan syarikat e-haling Grab, saya mengesyorkan agar latihan mencukupi diberikan kepada petugas khidmat pelanggan secara berterusan supaya mereka lebih cekap dan mesra pelanggan.

MAT GRAB

Selangor