Antara parit-parit yang didapati tercemar adalah Parit D3 (Parit Paya Mahang B), Parit A3/PT.SIAM A3, Parit E2 (Parit Kg.Baru B) dan beberapa parit lagi sekitar kawasan Seberang Perai Selatan (SPS).

Ada juga parit yang menyelusuri jalan ban melalui Sungai Bakap, Batu Kawan, Bukit Tambun, Simpang Ampat (Daerah SPS) serta Mukim 12, Jalan Kebun Baru dan Jalan Ban Sungai Sembilang, Juru (Daerah SPT).

Kemungkinan besar pencemaran air tersebut berpunca dari sisa najis haiwan ternakan, kolam-kolam ternakan, dan bahan buangan yang dilepaskan dari kawasan premis perniagaan serta perindustrian di sekitar kawasan berdekatan.

Sepanjang tinjauan juga kami dapati sistem aliran air dari parit berkenaan menuju ke satu cabang sungai iaitu Sungai Jawi di sebelah Batu Kawan dan seterusnya mengalir ke laut.

Keadaan ini diburukkan lagi dengan keadaan Sungai Jawi yang dipenuhi tumbuhan liar dan secara tidak langsung sungai tersebut menjadi sempit dan cetek.

SAM banyak menerima aduan dan rungutan dari penduduk serta komuniti nelayan tempatan bahawa mereka khuatir dengan keadaan Sungai Jawi yang kelihatan jelas tercemar serta keadaan dasar sungai yang semakin cetek.

Menurut mereka, masalah sungai cetek berpunca daripada kerja tanah bagi projek-projek pembangunan yang sedang rancak dibangunkan oleh pihak Penang Development Corporation (PDC).

Kami difahamkan aduan telah diajukan melalui pelbagai saluran kepada pihak-pihak berkenaan bagi mengatasi masalah ini namun sehingga kini tiada sebarang tanda masalah pencemaran ini diberi perhatian malah semakin membimbangkan.

Sehubungan itu, SAM dan PIFWA menggesa supaya perkara ini ditangani dan dipandang serius oleh agensi-agensi berkaitan.

Kami percaya bahawa ancaman terhadap keseimbangan ekosistem dan ekologi hidupan akuatik ini akan membawa kepada kemusnahan suatu hari nanti jika perkara ini tidak dibendung dari awal.

S.M. MOHAMED IDRIS

Presiden SAM