PERISTIWA ini berlaku pada 1980-an atau sekitar 1985 yang bermaksud tragedi itu sudah lebih dari 30 tahun berlaku. Banyak generasi muda yang berusia 40-an ketika ini tidak dapat memastikan apa yang sebenarnya berlaku ketika itu.

Dalam hal ini, dalam membuat ketetapan hendaklah berdasarkan ilmu. Tidak wajar kita yang tidak terlibat secara langsung dalam tragedi itu membuat apa-apa ketetapan kerana tiada ilmu yang pasti bagi kita.

Apatah lagi ia mungkin mengguris hati mana-mana insan yang masih hidup terutama keluarga dan waris bagi insan yang terbunuh, mereka akan berasa sedih jika perkara tidak elok dan tidak baik disebut tentang keluarga mereka yang terbunuh. Begitu juga keluarga pihak polis yang terlibat dan terbunuh dalam peristiwa tersebut juga akan berasa sedih jika pihak anggota polis yang terlibat dan terbunuh dituduh dengan tuduhan tidak sewajarnya.

Maka biarlah insan-insan yang terlibat secara langsung dalam menguruskan hal ini bercakap. Untuk membuat kajian maka ia adalah sesuatu yang baik. Namun apa yang lebih penting ialah bagaimana untuk memastikan perkara sebegini tidak lagi berlaku pada masa akan datang.