Pengundian adalah satu perkara penting dalam pentadbiran negara demokrasi. Demokrasi sebegini tidaklah bertentangan dengan hukum syariah. Ini kerana syariah membuka ruang yang luas dalam pentadbiran negara.

Oleh itu, adalah harus bagi Muslim untuk jamak dan qasar solat apabila bermusafir dengan tujuan mengundi.

Pastikan bukan isteri orang!

SEORANG wanita yang kali pertama berkahwin telah bercerai iaitu kira-kira lima tahun lalu. Kemudian dia ingin bernikah bagi kali kedua, namun pihak pejabat agama meminta surat nikah dan surat cerai asal bagi perkahwinan pertama.

Malangnya, wanita ini kehilangan dokumen asal. Mengikut cerita, proses kelulusan perkahwinan kedua tidak akan diteruskan selagi surat nikah asal tidak ditemukan. Bagaimana dengan pernikahan wanita ini?

Saya tiada pengetahuan tentang prosedur pernikahan yang diuruskan oleh pihak jabatan agama. Dalam syariah Islam, antara syarat utama ialah wanita itu bukan isteri kepada seseorang.

Maka dalam kes wanita ini, tiada masalah baginya untuk bernikah buat kali kedua. Ini kerana dia sudah bercerai.

Dokumen surat nikah dan dokumen perceraian boleh dikemukakan kepada pihak berkuasa agama, manakala pihak berkuasa agama akan mengurus dan memudahkan proses perkahwinan.

Buat jamuan sesuatu yang elok

APAKAH hukumnya membuat sedikit jamuan sempena hari lahir?

Tiada masalah. Ini kerana jamuan makan adalah sesuatu yang baik. Ia juga dapat mengeratkan hubungan silaturahim. Di samping itu, tetamu yang hadir dapat berdoa agar tuan rumah sihat dan dimurahkan rezeki.

Pemandu Grab boleh jamak?

APAKAH harus bagi pemandu teksi atau Grab yang memandu sekitar Kuala Lumpur tetapi sudah melebihi 90 kilometer (km) untuk menjamakkan solat fardu?

Secara umum, apabila wujud status musafir maka wujud keharusan untuk menjamakkan solat. Contohnya bagi pemandu bas dari Perlis ke Kuala Lumpur. Jaraknya melebihi 90 km dan melebihi jarak dua marhalah dalam syarat jamak solat.

Status musafir sudah terpakai kepada pemandu bas. Maka wujud keharusan untuk jamak solat bagi pemandu bas.

Namun begitu, bagi pemandu teksi, mereka tidak bermusafir. Pemandu teksi memandu dalam sesuatu kawasan.

Contohnya, sekitar 20 km bagi pelanggan pertama, kemudian 20 km lagi pelanggan kedua, kemudian 25 km pula untuk pelanggan ketiga. Kemudian berehat dan memandu lagi 20 km untuk pelanggan keempat.

Jika dikira, sudah melebihi jarak 90 km. Maka pada pandangan saya yang daif ini, belum wujud keharusan untuk menjamakkan solat.

Tiada nafkah selepas idah

PASANGAN suami isteri telah bercerai. Mereka mempunyai anak yang tinggal bersama ibunya. Bagaimana dengan sewa rumah yang didiami wanita ini bersama anaknya?

Apabila pasangan suami isteri bercerai dan habis tempoh idah maka tiada lagi ikatan perkahwinan antara mereka. Pada saat itu, tiada lagi tanggungjawab ke atas lelaki/bekas suami untuk memberi nafkah perbelanjaan kepada wanita/bekas isteri.

Bagaimanapun, pasangan ini mempunyai anak. Lelaki itu wajib bertanggungjawab terhadap anaknya walaupun dia tidak duduk bersamanya. Oleh itu, wajib bagi bapa memberi nafkah kepada anaknya. Nafkah ini boleh diberikan melalui ibu kepada anak atau bekas isterinya.