Presiden Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim), Mohd. Azmi Abdul Hamid berkata, program diadakan bertujuan mengingati semula mangsa jenayah pembunuhan sepanjang sejarah zaman penjajahan tanpa mengira keturunan, agama dan bangsa.

Menurutnya, penganjuran program itu juga dalam usaha mendidik masyarakat supaya memahami perlakuan jenayah tersebut serta menilai semula kisah pembunuhan secara besar-besaran yang dilakukan terhadap penduduk awam sepanjang sejarah dunia.

Beliau yang merupakan antara panel pembentang pada program itu berkata, banyak fakta terselindung dalam puluhan tragedi pelbagai jenayah genosid dunia dilakukan oleh kuasa besar dan pemerintah diktator.

“Sebenarnya ada pelbagai genosid terhadap kemanusiaan yang melibatkan ratusan juta manusia di seluruh dunia sejak sejarah penjajahan berlaku. Namun jenayah kemanusiaan ini kebanyakannya hilang daripada ingatan masyarakat dunia dan mereka yang bertanggungjawab terlepas daripada hukuman,” katanya.

Tambah Mohd. Azmi, selain dalam bentuk fizikal, terdapat juga serangan genosid terhadap budaya iaitu membabitkan pemusnahan struktur ilmu telah dibina daripada tamadun Islam tetapi diubah oleh pemikir Barat.

Ia katanya, dikenali sebagai pemusnahan konsep dan sumber ilmu.

“Serangan ini lebih parah kerana masyarakat dijahilkan daripada mengetahui punca ilmu yang dipelajari. Dalam proses pembelajaran ilmu di universiti, golongan siswa dan siswazah tidak mengetahui daripada mana sebenarnya sumber ilmu yang mereka pelajari.

“Oleh itu membuatkan genosid budaya mula membenih dan menghasilkan penghakisan nilai masyarakat Islam. Dalam usaha mengembalikan semula kegemilangan Islam, setiap Muslim harus kembali berpegang kepada keaslian ilmu Islam dan dengan cara itu dapat memupuk semula nilai hidup Islam secara menyeluruh,” tegasnya.

TIDAK AKAN AMAN

Dalam pada itu, Mohd. Azmi berkata, program itu juga membawakan mesej bahawa dunia tidak akan aman daripada konflik yang mengakibatkan kesan parah kepada kemanusiaan selagi genosid budaya tidak ditangani.

Ketika diundang untuk membentangkan kertas kerjanya mengenai genosid di Myanmar, Mohd. Azmi cuba membuktikan bahawa jenayah genosid belum selesai dalam zaman moden ini.

Beliau menjelaskan, dunia masih melupakan nasib sebahagian besar kelompok minoriti yang dizalimi akibat percaturan kuasa penjajah British selepas memasukkan Arakan ke negara Burma pada tahun 1948.

“Umat Islam minoriti Rohingya yang sudah berada di Arakan sejak abad kelapan, kini menjadi mangsa kepada genosid kekejaman askar Myanmar yang didalangi kelompok ekstremis Budha. Jenayah genosid bukan sekadar diingati sebaliknya dielakkan daripada terus berlaku,” katanya.

Sehubungan itu, beliau mencadangkan agar Tribunal Genosid Sedunia diwujudkan supaya mereka yang bertanggungjawab dibawa ke mahkamah demi menegakkan keadilan.

“Inilah keadilan paling minimum boleh ditegakkan kepada mereka yang terbunuh akibat kekejaman kuasa besar dan golongan diktator.

“Mapim juga merancang untuk menganjurkan program sama di Malaysia pada 2018 dan mencadangkan agar acara yang lebih besar diadakan supaya dapat membuka mata rakyat betapa genosid dan jenayah kemanusiaan tidak akan dibenarkan berulang,” ujarnya.

Mengikut Artikel II Konvensyen Mengenai Perlindungan Dan Hukuman Terhadap Jenayah Genosid PBB, genosid adalah setiap perlakuan yang dilakukan dengan niat memusnahkan semua atau sebahagian kumpulan nasional, etnik, ras atau kelompok agama

Perlakuan ini membabitkan pembunuhan sebahagian ahli anggota, menyebabkan kecederaan serius kepada tubuh atau tekanan mental kepada anggota kumpulan, dengan sengaja menindas kehidupan bertujuan memusnahkan secara menyeluruh atau sebahagian. Mengenakan langkah untuk menyekat kelahiran (anak) terhadap sesuatu kumpulan dan memaksa memindahkan kanak-kanak daripada kumpulan asal kepada kumpulan lain

Hari memperingati peristiwa genosid diadakan pada Sabtu minggu ketiga, bulan Januari setiap tahun. Tahun ini diadakan pada 15 Januari lalu dengan tema ‘Iktibar Daripada Genosid Budaya Kaum Muslimin Dan Yahudi Di Eropah’.