Bagaimana anda tahu mengenai SEBENARNYA.MY?

Logo Kaji Selidik Pembaca

Bagaimana anda tahu mengenai SEBENARNYA.MY?

Bagaimana anda tahu mengenai SEBENARNYA.MY?
Sila respon kepada soalan di atas untuk menutup skrin ini

Show result

YPC anjur Seminar PT3 mantapkan persediaan sekolah angkat

pe_02 : SEBAHAGIAN daripada 400 peserta yang menyertai program ceramah
SEBAHAGIAN daripada 400 peserta yang menyertai program ceramah motivasi perdana di Batu Kurau, Perak baru-baru ini.

Seramai 400 orang pelajar sekolah angkat Yayasan Pendidikan Cheras (YPC) mengikuti Seminar Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) untuk melengkapkan persediaan mereka menghadapi peperiksaan itu di Kolej YPC IT WEB, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Pengerusi YPC, Datuk Seri Syed Ali Alhabshee berkata, penganjuran seminar itu merupakan satu pendedahan positif kepada pelajar untuk mereka memahami perubahan yang berlaku dalam PT3 sekali gus meningkatkan persediaan untuk menghadapi peperiksaan tersebut.

"YPC sentiasa perihatin de­ngan setiap perubahan yang berlaku dalam sistem pendidikan dan berusaha melaksanakan beberapa sesi seminar kecemerlangan yang bertujuan membantu murid-murid di sekolah angkat demi me­ningkatkan prestasi, kejayaan serta pencapaian mereka," katanya.

Empat guru cemerlang mata pelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sains dan Matematik bertindak sebagai penceramah untuk membimbing pelajar terbabit.

PT3 yang merangkumi soalan berformat kemahiran berfikir aras tinggi mula dilaksanakan pada tahun ini bagi menggantikan pe­periksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR).

Peperiksaan baharu PT3 ini dilihat mampu mencabar daya kreativiti pelajar kerana memerlukan mereka berfikir lebih positif dan kreatif untuk mendapatkan jawapan yang betul dan tepat berban­ding PMR.

Artikel Berkaitan
Video Pilihan
Artikel Lain