AB. AZIZ KAPRAWI
AB. AZIZ KAPRAWI

Ahli Parlimen Sri Ga­ding, Datuk Ab. Aziz Kaprawi berkata, pemberian tablet tersebut merupakan usaha kerajaan untuk meningkatkan lagi tahap pendidikan rakyat dengan cara membantu guru-guru menyediakan bahan pengajaran yang berkualiti.

Katanya, pemberian peranti itu juga selari dengan kehendak pembelajaran berasaskan teknologi masa kini yang bergerak laju dalam dunia pendidikan abad ke-21.

“Saya berharap para guru mengambil kesempatan daripada pemberian peranti ini untuk digunakan dalam pem­belajaran seharian mereka.

“Gunakanlah peranti ini bagi memastikan agenda pendidikan nasional mencapai matlamatnya,” katanya semasa merasmikan Majlis Penyerahan Tablet kepada guru-guru di Batu Pahat, di sini hari ini.

Yang turut hadir, Pegawai Pendidikan Daerah Batu Pahat, Md. Said Md. Daimon dan Penolong Pe­ngurus Kawalan Kredit Utusan Melayu (M) Bhd., Md. Noor Azman Musa. Ab. Aziz yang juga Timbalan Menteri Pe­ngangkutan berkata, aplikasi yang dimuatkan dalam tablet itu seperti Tutor Guru dan e-paper mampu membantu para guru merancang pengajaran harian mereka.

Sementara itu, sebanyak 49,300 tablet untuk para guru di Johor mula diagih­kan hari ini hingga 25 Januari depan dengan 6,445 daripadanya dikhaskan kepada guru di daerah ini.

Selain Batu Pahat, beberapa daerah lain turut mula mengagihkan peranti berkenaan kepada guru-guru di kawasan masing-masing antaranya di Johor Bahru, Muar, Pasir Gudang dan Mersing.


Video oleh RAJA JAAFAR ALI