Pernahkah anda dengar tentang SEBENARNYA.MY

Logo Kaji Selidik Pembaca

Pernahkah anda melayari portal SEBENARNYA.MY ?

Pernahkah anda dengar tentang SEBENARNYA.MY ?
Sila respon kepada soalan di atas untuk menutup skrin ini

Show result

Kementerian Pendidikan pantau kantin sekolah jual makanan dilarang

Kantin jual makanan larangan
MENTERI Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid berucap pada majlis Bicara Santai Menteri Pendidikan bersama Peserta NPQEL Ambilan 1/2017 di Institut Aminuddin Baki, Bandar Enstek hari ini. - UTUSAN ONLINE/ASWAD YAHYA

SEREMBAN 23 Feb. - Kementerian Pendidikan sedang melaksanakan tindakan penguatkuasaan terhadap pengusaha kantin yang menjual makanan tidak dibenarkan dalam kawasan sekolah.

Menterinya, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, antaranya ialah makanan ringan dan minuman berkarbonat seperti yang terkandung dalam pekeliling kepada semua sekolah untuk dipatuhi oleh para pengusaha kantin.

Katanya, tindakan itu adalah sebahagian usaha bagi membendung masalah obesiti dalam kalangan pelajar sekolah.

“Saya harap para pegawai Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) dan Jabatan Pendidikan negeri juga akan melakukan lawatan berterusan atau berkala ke sekolah-sekolah bagi memantau situasi ini.

“Kena buat pengawasan demi kebaikan masa depan anak-anak kita,” katanya dalam sidang akhbar selepas Majlis Bicara Menteri Pendidikan bersama 238 peserta Program Kelayakan Profesional Pemimpin Kebangsaan (NPQEL) di Institut Aminuddin Baki, Nilai dekat sini sebentar tadi.

Mahdzir memberitahu, kementeriannya juga berharap dapat bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan (PBT) dan Jabatan Kesihatan negeri bagi memantau penjualan makanan tidak berkhasiat kepada pelajar di luar kawasan pagar sekolah.

“PBT kena tolong sekolah awasi masalah ini. Perlu ada kawalan tentang penjualan makanan di luar pagar sekolah,” ujarnya. - UTUSAN ONLINE

Artikel Berkaitan
Video Pilihan
Artikel Lain