Kumpulan pelajar politeknik itu menerima sebuah trofi dan replika cek bernilai RM19,000 bagi mereka bentuk kereta Proton yang dikenali sebagai Proton Telson.

Politeknik Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah, Kedah dan Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam, masing-masing mendapat tempat kedua dan ketiga menerima trofi dan replika cek bernilai RM9,000 dan RM6,000 dalam mereka bentuk Saga Dyna dan Proton Taring.

Kesemua hadiah itu disampaikan oleh Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Mary Yap Kain Ching.

Terdahulu, dalam ucapannya, Kain Ching berkata, pertandingan itu dianjurkan bagi menyerlahkan daya kreativiti, inovasi dan kemahiran teknikal pelajar dan pensyarah dalam bidang reka bentuk dan kejuruteraan automatif.

“Pasukan yang bertanding ini perlu mengaplikasikan ilmu yang diperoleh di dalam bilik kuliah kepada projek sebenar dengan pendedahan amalan kerja sebenar dalam industri ini.

“Di kesempatan ini, saya bagi pihak kementerian, merakamkan jutaan terima kasih kepada pihak Proton kerana menyumbangkan 12 biji kereta pelbagai model untuk pertandingan ini,” katanya pada majlis penutup Minggu Pendidikan Tinggi Malaysia di sini hari ini.

Kain Ching berkata, HEWM pada kali ini merupakan acara yang julung kali diadakan dan akan menjadi penanda aras untuk acara akan datang.

Beliau turut berharap HEWM akan menjadi acara tahunan dan dimasukkan dalam kalendar kementerian.

HEWN merupakan satu program inklusif yang mencakupi semua dispilin pendidikan yang ada dan tidak terhad kepada mereka yang cemerlang di dalam pelajaran sahaja.

Selain PIPPo, minggu HEWN turut membabitkan empat lagi program iaitu Karnival Pendidikan Tinggi, Seminar dan Kebudayaan, Pusat Transformasi Komuniti Universiti (UCTC) dan sukan.