Program BAAF turut mendapat akreditasi dari Agensi Kelayakan Malaysia (MQA). Program BAAF ini telah dijalankan selama dua tahun di KPTM Bangi bermula pada September 2014 dan bakal membuat pengambilan ketiganya pada September 2016 akan datang.

BAAF merupakan salah satu laluan untuk pelajar mendapat kelayakan profesional daripada Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) di mana program ini telah mendapat pengecualian sembilan daripada 14 kertas ACCA. Graduan program BAAF ini hanya perlu mengambil baki lima kertas ACCA sahaja lagi bagi melengkapkan kelayakan akademik profesional ACCA mereka.

Pemilihan KPTM Bangi oleh DBS untuk menjalankan program BAAF di Malaysia 
sejak September 2014 adalah selaras dengan status KPTM Bangi sebagai kampus utama bagi jurusan Pengurusan Perniagaan dan Perakaunan KPTM. Mendapat lima Bintang dalam penarafan MyQuest 2014/2015 oleh Jabatan Pendidikan Tinggi, membuktikan bahawa kredibiliti KPTM Bangi sebagai pengendali pendidikan tinggi yang berkualiti tidak dapat disangkal lagi.

Pensyarah yang bertanggungjawab untuk pelaksanaan program BAAF terdiri daripada mereka yang berkelayakan dan berpengalaman yang turut diiktiraf mengikut piawaian panel penilai DBS di Ireland. Sistem yang dikenali sebagai pair lecturing turut diperkenalkan, iaitu pensyarah KPTM Bangi dan pensyarah dari DBS Ireland yang berpengalaman luas dalam bidang akademik dan industri akan sama-sama bertanggungjawab memberikan kuliah mengikut jadual yang ditetapkan.

Komitmen dan dedikasi tinggi bukan sahaja diberikan oleh pensyarah tetapi seluruh warga kerja KPTM Bangi untuk memastikan kualiti pendidikan terbaik dapat diberikan sepanjang pelaksanaan program ini.

Bagi menjamin kualiti pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran selari seperti mana yang dijalankan di DBS, pemantauan berterusan dibuat oleh Pengurus Program BAAF, DBS yang ditempatkan sepenuh masa di KPTM Bangi.

Modul untuk program BAAF menggunakan sepenuhnya sukatan pelajaran, standard dan penilaian yang disediakan oleh DBS di Ireland. Penggunaan e-learning melalui sistem 
Moodle dan DBS-Library memberikan akses kepada pengetahuan dan maklumat terkini berkaitan bidang perakaunan dan kewangan hanya di hujung jari.

Selain itu struktur program turut dilengkapkan dengan modul pembangunan pelajar dalam kemahiran kerjaya, dikenali sebagai Employability Pillars bagi memastikan graduan daripada program BAAF ini bersedia untuk memasuki alam pekerjaan. Untuk menghasilkan pelajar yang holistik, pelajar juga diberikan nilai tambah melalui penyertaan mereka dalam aktiviti dan program anjuran Kelab BAAF termasuk kemahiran perisian perakaunan, projek inovasi, kem penguasaan Bahasa Inggeris, kem kepimpinan dan bakti siswa.

Mengikuti pengajian dalam bidang perakaunan dan kewangan memberi peluang kepada pelajar untuk turut dilatih dalam kemahiran pengurusan perniagaan. Pengetahuan yang sangat berharga melalui kelayakan yang diperoleh membolehkan pelajar mempunyai kelebihan daya saing dalam alam pekerjaan serta peluang bekerja di syarikat antarabangsa melalui kerjaya sebagai Akauntan, Juruaudit, Penganalisis Kewangan, Perunding dan Perancang Kewangan.

Keputusan peperiksaan sesi September 2015/2016 telah mencatatkan 99 peratus kelulusan daripada 264 orang pelajar. Seramai 133 orang graduan sulung BAAF akan dianugerahkan ijazah oleh QQI pada Majlis Konvokesyen KPTM ke-33 pada bulan Oktober akan datang dengan 14 peratus mendapat Ijazah Sarjana Muda Kepujian Kelas Pertama dan 41 peratus mendapat Kelas Kedua Tertinggi.

KPTM bakal menjalinkan kerjasama bersama ACCA Malaysia bagi membolehkan pelajar berpeluang mengambil kertas ACCA semasa pengajian di peringkat Ijazah melalui Program ACCA Accelerate berserta insentif lain yang diberikan ACCA.

Permohonan dalam talian untuk kemasukan sesi September 2016 kini dibuka. Dapatkan maklumat lanjut dengan melayari laman sesawang www.kptm.edu.my atau hubungi talian 019-6552254/4676. Jangan lepaskan peluang untuk merealisasikan impian kerjaya anda. Jumpa anda di KPTM Bangi!