Dr. Wee Ka Siong
Dr. Wee Ka Siong 

Ahli Parlimen Ayer Hitam, Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong berkata, anggota PAC bertanggungjawab untuk menyemak akaun awam dan menjalankan siasatan terhadap sebarang salah laku pentadbiran kerajaan yang dilaporkan oleh Ketua Audit.

"Sejak Parlimen ke-11 pada tahun 2004 lagi, Pengerusi PAC dan Timbalan Pengerusinya disandang oleh wakil kerajaan dan pembangkang. Ia bagi memastikan wujudnya keseimbangan dan membolehkan jawatankuasa untuk memantau serta mengenalpasti kesilapan tadbir urus pentadbiran," kata Presiden MCA itu melalui hantaran di facebooknya.

Namun, kata Ka Siong. sejak Ronald melompat parti daripada UMNO menyertai Bersatu, kedua-dua jawatan Pengerusi dan Timbalan Pengerusi PAC dalam Parlimen ke-14 ini dikuasai parti pemerintah.

"Inilah kali pertama senario ini berlaku dalam tempoh 15 tahun. Memetik kata Nurul Izzah, inilah kerosakan sistem dan institusi Parlimen telah mengundur ke tahun 2004." katanya.

Justeru, kata beliau, Pengerusi PAC harus diganti serta-merta bagi menegakkan keadilan dan intergriti seterusnya berupaya untuk memantau serta mengenalpasti salah laku pentadbiran.

Katanya, Yang Dipertua Dewan Rakyat, Nga Kor Ming nampaknya tidak faham dengan bidang kuasa dan intergriti PAC apabila tidak mahu menukar Ahli Parlimen Beluran itu secara serta-merta. - UTUSAN ONLINE