MASZLEE Malik menunjukkan beberapa gambar sebelum dan selepas sekolah-sekolah yang berjaya dinaiktarafkan di Sabah dan Sarawak kepada ahli Dewan Rakyat semasa sesi menggulung perbahasan usul menjunjung titah Yang di-Pertuan Agong bagi Kementerian Pendidikan di Dewan Rakyat hari ini.-UTUSAN ONLINE

Menteri Pendidikan, Dr. Maszlee Malik berkata, kementeriannya bagaimanapun mengambil langkah mengadakan perbincangan dengan pelbagai pihak sebagai persiapan jika berdepan situasi sama.

Katanya, kementerian mengambil langkah dengan mengadakan perbincangan dengan agensi berkaitan seperti Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA), Jabatan Kimia, Jabatan Alam Sekitar serta Bomba bagi menyediakan SOP berkenaan.

"Selain itu, kementerian juga menyediakan bantuan bencana luar jangkaan seperti bantuan dari segi kaunseling dan psikologi dan bantuan kebajikan seperti sumbangan alat tulis, buku dan pakaian serta bantuan fizikal.

"Namun demikian, bagi bencana yang melibatkan sisa toksik yang berlaku buat pertama kalinya secara skala yang besar, kementerian belum mempunyai SOP yang khusus bagi situasi berkenaan lagi," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menggulung perbahasan usul menjunjung titah ucapan Yang di-Pertuan Agong bagi kementeriannya di Dewan Rakyat hari ini.

Pada masa sama, Maszlee turut menjelaskan usaha menaik taraf sekolah-sekolah daif terutama di Sabah dan Sarawak yang berjaya dilakukan kementeriannya.

Beliau malah sendiri berkongsi beberapa gambar sebelum dan selepas sekolah-sekolah terbabit yang berjaya dinaiktarafkan kepada ahli Dewan Rakyat.

Bagaimanapun ketika menunjukkan gambar tersebut, beberapa Ahli Parlimen pembangkang terutama Barisan Nasional (BN) menjelaskan peruntukan bagi menaik taraf tersebut diluluskan semasa pentadbiran parti itu. - UTUSAN ONLINE