Tambahan pula, kakak saya baru bersalin anak kelima. Beliau memerlukan penggunaan forsep bagi membantu pelahiran bayi setelah meneran hampir sejam dan sudah tidak bertenaga untuk meneran lagi.

Saya jadi runsing, maklumlah ini kehamilan pertama saya. Mohon doktor perjelaskan kepada saya berkenaan jenis kelahiran sebegini. - Sarina, Shah Alam

JAWAPAN

Forsep lazim digambarkan seakan-akan ‘sudu garpu salad buatan keluli tahan karat’. Ia terdiri daripada dua bahagian yang bersilang, dan hujungnya melengkung untuk mencengkam atau memegang kepala bayi.

Forsep mempunyai pelbagai ukuran dan bentuk, tetapi pada dasarnya terdiri daripada dua tangkai forsep yang saling menyilang dan boleh dimasukkan satu persatu ke dalam faraj (vagina). Tiap tangkai forsep dapat diletakkan dalam posisi yang sesuai dengan kepala bayi dan kemudian dikunci.

Pada dasarnya, setiap tangkai forsep mempunyai empat komponen. Komponen tersebut ialah daun (blades), leher (shanks), kunci, dan gagang (handle). Setiap daun mempunyai dua lengkungan, iaitu lengkung sefalik (lengkung kepala/ cephalic curve) dan lengkung pelvik (pelvic curve). Lengkung kepala sesuai dengan bentuk kepala bayi, sedangkan lengkung pelvik sesuai dengan jalan lahir. Daun forsep tersebut berbentuk oval sehingga bulat adalah panjang dan ada beberapa variasi lain yang lebih fleksibel agar dapat memegang kepala bayi dengan lebih kuat.

Lengkung kepala harus cukup besar untuk memegang kepala bayi dengan kuat tanpa menimbulkan tekanan (kompresi), namun tidak terlalu besar agar alat tersebut tidak mencederakan ibu atau bayi semasa proses pelahiran.

Jenis persendian atau kunci forsep bervariasi mengikut jenis forsep. Cara penguncian yang umum terdiri daripada sebuah ceruk yang terletak di leher forsep pada sambungannya dengan bahagian gagang. Bentuk penguncian seperti ini umumnya disebut kunci Inggeris. Kunci geser digunakan pada beberapa jenis forsep yang lain, iaitu forsep Kielland dan forsep Barton, iaitu sebuah penampung bentuk ‘U’ tunggal terpasang di tengah pada leher tangkai forsep kiri untuk menerima leher tangkai forsep kanan. Kunci geser memudahkan leher untuk bergerak maju dan mundur secara bebas. Forsep digunakan untuk membantu kelahiran bayi dengan presentasi sefalik (kepala di bawah) atau juga dikenali sebagai vertek.

Terdapat beberapa syarat yang perlu dipenuhi sebelum melakukan kelahiran bantuan menggunakan forsep. Doktor akan memastikan bahawa syarat-syarat tersebut perlu dipenuhi sebelum membuat keputusan untuk menggunakan forsep.

Syarat-syarat tersebut adalah seperti yang berikut, iaitu pembukaan serviks telah terbuka sepenuhnya kerana serviks yang tidak terbuka akan menjadi penghalang untuk menggunakan forsep, selaput ketuban telah pecah atau dipecahkan, persembahan bayi mestilah kepala (vertex), kepala bayi harus berada dalam keadaan tergantung di bukaan serviks, bahagian tulang pelvis tidak sempit, kontraksi baik, ibu tidak gelisah dan dapat memberikan kerjasama dan pundi kencing ibu mesti dikosongkan.

Kontraindikasi

Terdapat beberapa kriteria apabila kelahiran menggunakan forsep tidak dapat dilakukan. Kriteria tersebut adalah seperti yang berikut:

- Malpresentasi (dahi, puncak kepala, muka dengan mento posterior)

- Tulang pelvis yang sempit,

- Janin sudah lama mati sehingga kepala tidak bulat dan keras lagi, akibatnya kepala sukar dipegang dengan forsep,

- Anenkefali merupakan kecacatan kongenital bayi, iaitu tempurung kepala bayi tidak terbentuk,

- Adanya disproporsi sefalok-pelvik atau tulang pelvik sempit,

- Kedudukan kepala masih tinggi (ukuran terbesar kepala belum melewati pintu atas pelvis) dan

- Pembukaan belum lengkap atau pembukaan belum lengkap sepenuhnya.

Pada kebiasaannya, doktor akan menerangkan kepada ibu mengapa kelahiran forsep itu perlu dijalankan. Seterusnya, doktor akan memeriksa saiz kepala bayi dan pemeriksaan faraj dan pemeriksaan pembukaan serviks untuk memastikan tiada halangan semasa proses kelahiran. Doktor juga akan memeriksa tulang pelvis ibu dan kedudukan kepala bayi sebelum memasukkan forsep. Langkah ini bertujuan untuk memastikan bayi berada dalam kedudukan yang baik untuk kelahiran dibantu dan juga untuk menentukan alat yang akan dipilih, sama ada forsep atau vakum.

Setelah keputusan dibuat, doktor dan jururawat akan melakukan beberapa tata cara mengikut aturan ke atas ibu tersebut. Tatacara tersebut adalah seperti yang berikut:

- Ibu akan diletakkan pada kedudukan litotomi, iaitu kedua-dua belah kaki diletakkan di atas pemegang (stirrup) di bahagian sisi katil. Ibu perlu meletakkan kedua-dua belah kaki di atas stirrup dan bahagian hujung katil itu akan ditanggalkan.

- Pakar pediatrik (doktor yang mengkhusus dalam penjagaan bayi dan anak-anak) akan dipanggil. Hal ini mungkin biasa bagi kelahiran dibantu di hospital, oleh itu, tidak perlu berasa bimbang.

- Kateter akan dimasukkan ke dalam pundi kencing untuk mengosongkannya. Pundi kencing perlu dikosongkan dahulu. Air kencing akan dikeluarkan menggunakan kateter plastik yang lembut.

- Wanita hamil akan diberikan ubat untuk melegakan kesakitan, mungkin anestetik (bius) setempat di dalam faraj (vagina) atau epidural atau anestetik spinal.

- Apabila forsep telah memegang kepala bayi, doktor akan menarik dan pada masa yang sama kita perlu meneran untuk membantu bayi keluar.

- Doktor perlu melakukan episiotomi jika perlu melalui bahagian belakang vagina.

Setelah forsep dipasang, dan apabila berlakunya kontraksi, doktor akan menarik sambil kita menolak untuk membantu bayi bergerak turun melalui kanal lahir dan dilahirkan. Sesetengah wanita berasa lebih tidak selesa dengan kelahiran forsep berbanding dengan vakum/ventouse.

Kadar kejayaan kelahiran forsep adalah lebih tinggi berbanding dengan vakum, tetapi ibu lebih cenderung mengalami kesakitan atau masalah selepas bersalin. Bagaimanapun, seorang doktor yang berpengalaman boleh mengelakkan sebarang masalah dan mengetahui alat mana yang perlu digunakan mengikut keadaan.

Terdapat beberapa komplikasi yang mungkin berlaku terhadap bayi disebabkan kelahiran menggunakan forsep, iaitu hematoma pada kepala, pendarahan intrakranium, paralisis Erb, pecah tempurung kranium, perdarahan corpus vitrium pada mata bayi dan luka melecet pada kepala dan muka bayi.Terdapat juga beberapa komplikasi yang mungkin berlaku ke atas ibu akibat kelahiran menggunakan forsep, iaitu perdarahan selepas bersalin dan koyakan yang teruk pada bahagian perineum. Namun begitu, komplikasi sebegini jarang berlaku kerana prosedur ini dilakukan oleh doktor yang berpengalaman.