Malah, menurut mereka, tumbuhan tersebut juga boleh didapati di merata-rata tempat dan mempunyai bentuk seakan-akan ulam raja yang sering dijadikan hidangan.

Seorang penduduk, Syamil Nordin, 21, dari Taman Cahaya Baiduri, Sungai Pasir di sini berkata, dia tidak me­nyangka rumpai tersebut boleh memudaratkan kesihatan jika tersentuh.

“Saya biasa nampak ma­lah pegang tetapi tak ada kesan apa-apa. Namun, se­lepas men­dapat tahu kementerian me­ngeluarkan amaran, saya kena berhati-hati,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia, di sini hari ini.

Rumpai miang Mexico merupakan sejenis tumbuhan liar berasal dari beberapa negara di Amerika Selatan dan Utara sebelum tersebar ke Asia dan dikatakan berbahaya kerana boleh memberi kesan teruk kepada ekosistem semula jadi, sektor pertanian dan ternakan selain kesihatan manusia.

Syamil berkata, rumpai tersebut dikesan tumbuh secara liar di pekarangan rumah, taman permainan dan berdekatan sawah padi.

“Saya biasa nampak malah te­ngok rumpai ini sejak kecil lagi. Tinggi pokok ini adalah sekitar 1.5 hingga 2 meter dan mempunyai bunga,” katanya.

Seorang suri rumah, Siti Zubaidah Rashid, 32, pula berkata, dia tidak pernah mendengar kes orang ramai terjejas akibat tersentuh atau terdedah dengan rumpai tersebut sebelum ini.

“Walaupun ada sikit-sikit gatal apabila tersentuh, namun ia tidaklah ketara. Mungkin ia tidak menimbulkan kesan kepada semua orang,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, dia me­ng­alu-alukan usaha pihak berkuasa bertindak menghapuskan rumpai tersebut kerana dikhuatiri menimbulkan masalah kesihatan kepada orang ramai.

Seorang peniaga, Choo Tai Jong, 45, berpendapat, pihak berkuasa perlu memberikan penerangan secara terperinci berhubung bahaya rumpai berkenaan.

“Saya nampak rumput ini ada di mana-mana. Kalau betul bahaya, saya berharap pihak berkuasa kesihatan ambil tindakan segera terma­suk menghapuskannya,” katanya.