Kini, wabak tersebut telah menyebabkan kematian empat mangsa iaitu kanak-kanak. Namun, masyarakat masih kurang pasti apakah penyebab wabak itu merebak sehingga menimbulkan kegusaran masyarakat.

Sebenarnya, rabies adalah sejenis penyakit yang di­sebabkan oleh jangkitan lyssavirus daripada haiwan seperti anjing yang dijangkiti rabies.

Rabies berjangkit melalui luka gigitan, luka terbuka pada kulit, air liur, cairan atau tisu tubuh haiwan yang berjangkit. Anjing tersebut berkemungkinan dijangkiti wabak berkenaan selepas digigit.

Jika dilihat antara simptom awal termasuklah demam atau terasa kebas pada tempat terkena jangkitan, kemudian diikuti beberapa simptom lain, kelakuan agresif, sawan, simptom takut air (hydrophobia), tidak mampu menggerakkan bahagian tubuh badan, kekeliruan dan koma.

Namun, tahukah anda bahawa wabak itu sudah wujud sejak zaman purba lagi?

Laman web pubmedcentralcanada.ca memberitahu, rabies adalah wabak yang wujud sejak zaman Mesir purba. Disebabkan oleh virus asid ribonucleik (RNA) memiliki genus lyssavirus, wabak ini mampu menjangkiti semua mamalia.

Malah, penulis blog disruptinghomeostasis.weebly.com pula menyatakan, wabak rabies boleh ditemukan di hampir semua negara dan benua kecuali Antartika dan Oceania serta beberapa Eropah.

Setiap tahun, 50,000 hingga 60,000 orang meninggal dunia kerana wabak tersebut terutama di Afrika dan negara Asia yang miskin.

Virus rabies diiktiraf dalam Mesir pada 2300 sebelum masihi dan digambarkan oleh Aristotle pada zaman purba Greece. Perkara tersebut telah dicirikan oleh ramai orang sebagai salah satu yang paling lama dan penyakit paling ditakuti kedua-dua haiwan serta manusia ketika itu.

Rabies berasal dari perkataan Latin bermaksud kegilaan. Penyakit itu mungkin tidak lebih dari 4,000 tahun dahulu. Dalam Codex of Eshnunna yang ditulis dalam Mesopotamia purba, pada zaman pertengahan sehingga abad ke-19, orang yang terkena wabak tersebut akan dibunuh oleh penduduk kampung atau memilih untuk membunuh diri.

Selepas itu, pada 1885 ahli mikrobiologi Perancis, Louis Pasteur menjalankan uji kaji terhadap haiwan serta orang yang dijangkiti dan menemukan vaksin tersebut.

Menerusi laman web rr-middleeast.oie.int pula, wabak berkenaan mempunyai sejarah panjang dengan anjing. Rekod pertama mengenai rabies adalah di Iraq (iaitu sekitar 1930 sebelum masihi), menetapkan bahawa pemilik anjing terkena wabak rabies perlu diambil langkah pencegahan mengukur terhadap gigitan.

Sekiranya seseorang digigit oleh anjing dan kemudian meninggal dunia, pemiliknya didenda dengan hukuman berat.

Pada 25 April 2008 tiga orang telah digigit oleh anak anjing yang berada dalam kuarantin selepas tiba di United Kingdom pada 18 April 2008 dari Sri Lanka.

Kejadian berlaku di kawasan Chingford di Essex, Pusat kuarantin berlesen dan orang yang terlibat turut menerima suntikan.

Justeru, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menetapkan garis panduan antarabangsa mengenai kawalan import haiwan dengan mengambil kira perkara itu sebagai satu wabak penyakit.

Rabies juga wujud dalam hidupan liar dan beberapa jenis karnivora dan vampire bat diiktiraf sebagai takungan hidupan liar.

Virus lyssa eropah (EBLVs) satu dan dua biasanya dirujuk sebagai kelawar rabies dan terdapat dua jenis virus yang terdapat dalam kelawar Eropah Utara.