Melihat kepalanya digelengkan berulang kali sambil menyorokkan muka, terdetik pada hati penulis mungkin Nur Syifa Zara atau Ara sudah jemu untuk melalui situasi (makan ubat) itu atau pun ubat yang perlu diminumnya terlalu pahit dan memberi kesan yang tidak selesa kepada badannya.

Sebenarnya, setiap hari, Ara perlu mengambil sekurang-kurangnya lima jenis ubat, tiga kali sehari dan bagi anak sekecil ini, apalah yang difahaminya melainkan ingin menjalani kehidupan normal seperti kanak-kanak lain.

Menurut Saneeha, anaknya didiagnos dengan penyakit Servere Aplastic Anaemia iaitu sejenis penyakit sum-sum tulang yang tidak berfungsi untuk menghasilkan darah sendiri pada penghujung 2016. Saat itulah segala-galanya berubah apatah lagi apabila mendapat tahu nyawa anak itu boleh berakhir pada bila-bila masa.

Tidak pernah merungut apatah lagi merintih dengan dugaan yang diberikan, Saneeha dan suami, Mohammad Zamri Khalid, 41, berusaha mengubati penyakit anak sulung mereka yang kini berusia empat tahun.

Bercerita lebih lanjut mengenai keadaan anaknya itu, Saneeha memberitahu, Ara dilahirkan sihat seperti bayi-bayi yang lain.

Bagaimanapun penghujung 2016, keluarga ini diuji apabila Ara mula mengalami demam berpanjangan dan badannya mengalami lebam-lebam.

Setelah penat berulang alik ke klinik dan demam Ara tidak kebah, akhirnya pasangan ini membawa Ara ke hospital untuk menjalani pemeriksaan lanjut.

Hasil pemeriksaan darah yang pada awalnya disyaki menghidap demam denggi mendapati Ara menghidap penyakit kronik yang mampu mengundang maut.

“Sejak Ara disahkan menghidap penyakit berkenaan, hospital merupakan rumah kedua kami apatah lagi tubuhnya perlu dimasukkan darah baharu setiap minggu. Ini kerana ‘kilang’ darah dalam badan Ara tidak berfungsi dan memerlukan sekitar 350 hingga 400 miligram darah seminggu.

 

“Disebabkan ini juga Ara tidak boleh terdedah kepada persekitaran yang berhabuk dan kotor memandangkan badannya tidak mempunyai antibodi,” ujarnya ketika ditemui Mega Rona di rumahnya, di Damansara Damai, Petaling Jaya, Selangor, baru-baru ini.

Pernah menerima rawatan menggunakan ubat antithymocyte globulin Kuda (ATG Horse) dan ATG Arnab (ATG Rabbit), namun kedua-duanya ditolak badan Ara.

Oleh demikian, menurut Saneeha, rawatan terakhir yang dicadangkan doktor ialah pemindahan sum-sum tulang.

Namun setakat ini pemindahan tersebut tidak boleh dilakukan kerana sum-sum tulang pasangan ini tidak sepadan dengan anak mereka. Begitupun, sekiranya ada penderma yang sesuai, doktor tidak memberi jaminan malah menjelaskan peluang Ara masih tipis untuk sembuh.

Setakat ini, segala perbelanjaan perubatan Ara ditanggung sepenuhnya oleh Jabatan Kerja Sosial Perubatan, Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM). Bagaimanapun, bantuan yang perlu diperbaharui setiap tiga bulan ini akan berakhir hari ini dan pasangan ini berharap ia akan diteruskan.

Mereka juga pernah mendapat sumbangan dari Pusat Zakat Selangor sebanyak RM3,000 pada 2017 dan juga kos ubat ATG Horse, pasangan ini juga pernah mendapat bantuan dari Pusat Kebajikan Sosial Pulau Pinang.

Dengan perbelanjaan sebulan sebanyak RM4,000 termasuk ubat-ubatan, barangan dapur serta sewa rumah, Saneeha dan Mohammad Zamri masih memerlukan sumbangan orang ramai bagi meringankan beban yang ditanggung.

“Saya tidak bekerja kerana perlu menguruskan Ara dan walaupun pendapatan suami sekitar RM2,000 sebulan, tetapi dia kerap mengambil cuti tanpa gaji sekurang-kurangnya 10 hari sebulan untuk menjaga anak kedua kami yang berusia sembilan bulan sekiranya Ara dimasukkan ke wad.

“Selain perlu membayar sewa rumah dan mengasingkan duit untuk kes-kes kecemasan, setiap bulan kami perlu membeli ubat intravenous paracetamol dan susu untuk Ara selain tiub peripherally inserted central catheter yang perlu ditukar setiap empat bulan sekali.

“Kami kini dalam proses memohon bantuan dari Pusat Zakat Selangor dan juga Jabatan Kerja Sosial Perubatan, Pusat Perubatan UM KL untuk meringankan beban kami,” katanya.