"Saya tak mahu cerita pasal orang lain, kerana saya pun terkena juga. Semuanya kerana nasihat kawan dan ingin jadi ahli syurga. Saya tak kesal apa yang berlaku pada diri saya, sebab saya mengaku memang kebodohan saya. Tetapi itu semua sudah saya kikis dari kotak fikiran kerana saya berjaya mengatasinya. Saya reda dan mengaku saya terlalu ikut cakap orang tanpa usul periksa.’’ Itu cerita Khamisah ketika ditemui baru-baru ini.

"Bagaimanapun saya tidak mahu cerita masalah tersebut, biarlah ia berlalu, cuma nasihat saya kepada ibu tunggal lain, jika ada lamaran fikir masak-masak, siapa calon yang dicadangkan, apakah ia sesuai dengan anda, jangan asyik fikirkan akhirat, akhirnya kita buat kesilapan yang boleh menjerumuskan kita dalam neraka terutama bila diserang anak-anak tiri.

"Bagaimanapun tujuan saya berjumpa puan minggu ini adalah tentang percubaan orang sekeliling yang ingin ambil kesempatan kerana saya ibu tunggal, tidak ada anak dan ada rumah. Kelebihan ini ingin digunakan untuk kesenangan dan keuntungan mereka.

"Bukan tujuan saya memburukkan orang tertentu, tetapi kerana kesilapan saya sendiri yang cepat percaya tentang usaha orang yang ingin menggunakan kemudahan yang saya ada dengan alasan buat amal jariah dengan buka kelas tahfiz.

"Memang kita disuruh membuat amal jariah dan memperbanyakkan sedekah sebagai bekalan akhirat, selain solat dan patuh kepada ajaran agama. Kerana itu bila ada kawan jemaah beritahu saya ada seorang ustaz sedang mencari tuan rumah yang ingin membuat amal jariah sambil beri peluang jadikan rumah untuk anak-anak belajar tahfiz, saya suka sangatlah, kerana itulah yang saya minat dan cari selama ini.

"Paling tidak rumah saya boleh digunakan untuk kerja-kerja kebajikan, saya tak kisah kalau sewanya murah, asalkan saya boleh bayar cukai pintu, cukai tanah selain boleh bereskan kerja-kerja menjaga kebersihan dan membaik pulih kerosakan rumah ini.

"Maklumlah bila rumah dijadikan tempat tinggal dan pusat pengajian dan penghuninya ramai pelajar, tentulah kita boleh fikirkan kerosakan rumah yang bakal berlaku. Jadi dengan sedikit duit yang ada saya boleh bersiap sedia untuk mengupah orang buat kerja baik pulih rumah selain kecerian rumah nanti.

"Setelah berunding dengan wakil, iaitu orang kanan ustaz yang dihantar, mereka bersetuju menyewa rumah saya untuk dijadikan pusat pengajian tahfiz, khusus untuk anak-anak perempuan sahaja. Mulanya saya fikir akan lepaskan terus rumah tersebut kepada ustaz tersebut, tetapi ada pulak yang nasihatkan saya supaya tunggu dulu sebulan dua, mana tau kalau baik caranya, bolehlah yang dewasa ini belajar pada waktu lapang. Saya setuju.

"Oleh kerana rumah saya ada lebih lima buah bilik rasanya tentu lebih 20 orang pelajar perempuan boleh ditempatkan. Kerana itu sebelum mereka datang saya lengkapkan bilik dengan katil dua tingkat untuk tidur. Ruang tamu ada dua bahagian yang agak luas juga , sudah pasti boleh dijadikan tempat belajar. Saya tambah seronok kerana ustazah yang mengajar akan duduk bersama pelajarnya. Lebih terjamin keselamatan pelajarnya.

"Maklumlah bila dah ramai perempuan, tentu ramai kumbang yang datang. Manalah tahu dalam ramai-ramai itu ada pulak yang cepat terpengaruh dengan budaya songsang, kalau mereka duduk sendirian. Dan saya pun tentulah ada kawan untuk berbual dan belajar.

"Awalnya saya dapat tahu semua pelajar orang tempatan. Rumah saya dijadikan pusat pengajian peringkat awal, bila ada yang lulus tinggi, mereka akan dipindahkan ke tempat lain ke kelas lebih tinggi sebelum di hantar ke negara Arab.

"Amboi seronoknya saya. Bukan sahaja saya yang tahu, malah ramai orang sudah tahu daripada surat yang dihantar.

"Awalnya saya tak faham perjalanan tahfiz ini, tetapi dari panggilan telefon menjelang pusat tahfiz ini dibuka, saya terima banyak panggilan dari Perak, Negeri Sembilan, Melaka dan Johor. Semua bertanya tentang yuran, umur pelajar, tahap kelulusan dan macam-macam soalan. Saya tak boleh jawab, sebab saya tidak diberitahu. Tambahan pulak saya bukan kakitangan pusat tahfiz ini. Saya cuma tuan rumah sahaja.

Pertanyaan

"Bukan setakat orang luar, dalam negeri Selangor pun ada yang bertanya kerana mereka hendak hantar anak masing-masing. Ada yang tanya adakah pelajar perlu duduk di asrama rumah ataupun boleh berulang. Semua soalan itu tidak dapat saya jawab.

"Ada juga pemanggil yang marah-marah kerana tidak mendapat info yang lengkap, kerana saya tidak boleh menjawab pertanyaan mereka, akhirnya saya suruh mereka berhubung dengan ibu pejabat pusat tahfiz tersebut. Malangnya mereka juga tidak dapat jawapan. Ada pulak yang suruh hubungi saya, konon saya AJK pusat tahfiz. Pengsan saya jawab soalan tanpa henti.

"Bila saya pun keliru saya hubungi pejabat ustaz, malangnya tak ada siapa yang menjawab, kalau menjawab mereka pun bukan staf dan tak tahu duduk cerita. Sementara ustaz tidak ada di pejabat untuk menjelaskan tentang pelajar baru ini.

"Ada ketikanya telefon dimatikan, mungkin terlalu banyak panggilan dan pertanyaan. Tetapi peliknya takkan tak ada kakitangan pejabat yang boleh jawab. Lama-lama saya pun naik angin juga sebab tak dapat nak jawab soalan yang dikemukakan.

"Nak jadikan cerita sampailah masa yang tetapkan, sepatutnya pelajar-pelajar tahfiz tiba. Dari pagi saya sudah siap sedia, nak sambut pelajar, walaupun saya bukan kakitangan. Saya hanya tuan rumah, tetapi apalah salahnya kalau saya tunggu.

"Gembira juga rasa hati, inilah hajat saya ingin buat rumah jadi pusat tahfiz akhirnya terlaksana juga. Inilah amalan dan sedekah jariah saya yang amat kecil ini.

"Dari pagi hingga tengah hari saya tunggu, tak nampak bayang pun. Tunggu lagi mana tahu petang mereka sampai, kalau tak sekumpulan, mungkin seorang demi seorang. Tak nampak jugak. Mana ni? Salah hari bulan ke? Lepas Maghrib masuk Isyak tak sampai jugak, esok gamaknya! Saya ambil keputusan eloklah saya tidur, mungkin esok.

"Tetapi alangkah terkejutnya saya, lepas 10.30 malam, saya dengar sebuah van berhenti di hadapan rumah dan menurunkan orang. Saya fikir mereka dah sampai. Alangkah terkejutnya saya bila tengok bukan anak-anak remaja belasan tahun, tetapi budak-budak perempuan yang masih kecil. Mereka beri salam terus masuk ke dalam rumah. Setiap seorang masuk sambil membawa beg plastik berisi pakaian dan baldi seorang satu. Terkejut beruk saya.

"Belum habis dari kejutan, van tadi terus berlalu tanpa beritahu saya apakah ini pelajar-pelajar tahfiz yang dimaksudkan? Saya termangu-mangu. Siapa budak-budak ni. Saya perhatikan yang tua mungkin berumur 14 tahun, yang lain ada yang berumur 8 dan 9 tahun. Nak tanya mereka tak fasih bahasa Melayu. Lagi tambah kalut saya. Siapa bebudak ni? Saya lihat mereka keletihan dan dari wajahnya mereka memang kelaparan. Saya terduduk dengan fikiran kelabu.

"Sekali lagi saya cuba hubungi ustaz yang datang berunding dulu, telefon dimatikan. Saya tambah haru. Siapa mereka ni. Kerana keletihan mereka tidur sambil duduk berhimpit-himpit di ruang tamu. Kesiannya. Sejam kemudian datang lagi rombongan yang budak-budak kecil, bukan remaja seperti saya diberitahu. Lepas hantar van tersebut terus berlalu, belum sempat saya bertanya.

"Saya kira ada 18 orang. Tetapi mereka terlalu kecil. Esoknya datang seorang wanita yang kenalkan dirinya sebagai ustazah yang dipertanggungjawabkan menjaga mereka. Dia juga tidak dapat menjawab soalan saya. Katanya dia dihantar untuk mengajar, itu sahaja.

"Macam ada pakatan pulak. Tapi berharap dia dapat cari ustaz tersebut untuk saya tanya lebih lanjut. Sebab katanya gadis tetapi yang dihantar budak kecil. Siapa yang harus sediakan makan minum mereka. Memang saya terkejut.

"Tiga hari mereka duduk di rumah, saya tengok mereka makan nasi berlauk ikan kering sahaja. Mereka masak nasi sendiri. Ini membuatkan saya rasa tidak selamat. Tiga hari di rumah mereka tak belajar lagi, cuma masak nasi, goreng ikan dan cuci pakaian. Kerana bilik air cuma ada dua mereka terpaksa mencuci pakaian bergilir-gilir.

"Masuk hari kelima saya berjaya telefon pembantu ustaz, saya suruh mereka hantar makanan sebab memang tak cukup makan, banyak mana beras yang mereka boleh bawa. Bila si pembantu ini datang , terus terang saya kata mereka ini bukan orang tempatan, dari luar negara. Saya minta mereka tunjukkan pasport atau salinan pasport, kerana saya tak mahu dituduh bersubahat menyimpan pendatang tanpa izin. Saya lebih takut kerana mereka masih budak-budak, pelbagai perkara buruk boleh berlaku ke atas mereka.

"Pagi esoknya saya keluar beli makanan, bila balik saya lihat rumah saya kosong, semua mereka dibawa keluar, tetapi pakaian dan ustazah masih ada. Malam baru dihantar balik. Esok benda yang sama berlaku. Saya memang hairan bertambah pelik. Masuk hari ketiga perkara yang sama berlaku, saya beri amaran kepada pemandu tersebut, jika tak ada salinan pasport saya tak benarkan mereka duduk di sini lagi.

"Esoknya selepas saya beri amaran, dan ketika saya keluar, semua mereka keluar tinggalkan rumah saya bersama pakaian dan ustazahnya sekali. Hingga hari ini saya masih tidak ada jawapan yang tepat macam mana mereka boleh masuk ke negara ini? Apa tujuan mereka datang? Betulkah mereka pelajar tahfiz, jika betul bagaimana mereka datang dengan pakaian sehelai dua sahaja? Kerana mereka benar-benar miskin, comot dan tidak terurus.”

Itu cerita Khamisah terperangkap dengan pujukan untuk jadikan rumahnya pusat tahfiz yang akhirnya membuatkan dia sendiri ketakutan. Hingga hari ini dia masih tidak ada jawapan bagaimana mereka masuk ke negara ini dan apa tujuannya. Yang jelas mereka memang miskin, tak ada langsung tanda-tanda nak belajar agama apa lagi tahfiz.