Menurut Siti Zubaidah, kos yang dianggarkan oleh doktor itu merupakan kos keseluruhan bagi melakukan pembedahan pemindahan hati Siti Nur Aaira di Hospital Renji Shanghai, China.

“Jumlah dana yang diberikan doktor merangkumi keseluruhan kos seperti tiket penerbangan pergi dan balik, tempat tinggal selama dua hingga tiga bulan di sana, dan juga perbelanjaan harian.

“Sehingga hari ini (21 Februari lalu) dana yang terkumpul cuma RM5,500 dan jumlah yang diperlukan masih jauh untuk dicapai,” tuturnya.

Memberitahu hanya mengetahui penyakit Aaira pada 15 Februari lalu setelah menjalani pemeriksaan imbasan ultrabunyi (ultrasound) di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Siti Zubaidah menjelaskan anaknya itu ‘diramal’ doktor hanya mampu bertahan selama setahun.

 

Ini kerana Aaira tidak menjalani pembedahan Kasai (Kasai Procedure) yang sepatutnya dilakukan sebelum usia mencecah tiga bulan dan situasi ini terjadi kerana penyakit Aaira terlalu lewat dikesan di mana ketika itu umurnya telah mencecah enam bulan.

Disebabkan itu doktor mencadangkan Siti Zubaidah dan suami, mencari dana secepat mungkin agar pembedahan tersebut dapat dilakukan segera.

“Sebelum ini, anak saya tidak menjalani pembedahan Kasai yang membolehkan usus mengambil peranan hempedu kerana lewat dikesan.

“Akibatnya penyakit kuning Aaira (jaundis) sehingga ke hari ini tidak sembuh dan pemeriksaan terakhir pada 15 Februari lalu menunjukkan bacaan kuningnya mencecah bacaan 389.

“Bukan itu sahaja, hati Aaira juga telah membengkak sebesar enam sentimeter dan telah rosak sepenuhnya,” ujarnya ketika ditemui di rumahnya di Pontian, Johor, baru-baru ini.

Bercerita lebih lanjut mengenai anaknya itu, Siti Zubaidah menjelaskan, Aaira dilahirkan mengalami demam kuning seperti kebanyakan bayi yang baru lahir. Dari hari ke hari, bacaan kuning bayi itu itu tidak menunjukkan tanda-tanda menurun dan doktor memberitahu, anaknya itu mengalami demam kuning yang berpanjangan (prolonged jaundice).

Akhirnya, Siti Zubaidah dan suami membuat keputusan untuk merujuk Aaira ke PPUM setelah mendapati perut anaknya semakin membesar dan mengeras selain matanya bewarna kuning.

Sebaik sahaja keputusan pemeriksaan dikeluarkan, tiada kata-kata dan reaksi yang mampu diluahkan pasangan ini melainkan sebak memikirkan nasib yang menimpa anak kecil mereka. Walaupun pada awalnya ibu kepada lima cahaya mata itu sedih dan patah semangat, namun Siti Zubaidah cuba bangkit demi anaknya itu.

Lagipun jelas guru sekolah rendah ini lagi, doktor menasihatkan dia dan suami agar kuat semangat dan tidak mengalah demi kelangsungan hidup anak kesayangan mereka.

Aaira yang kini dipantau oleh jururawat di Klinik Kesihatan Daerah perlu diberikan empat jenis ubat setiap hari memandangkan badannya sudah tidak mempunyai antibodi.

Selain itu bayi ini juga mengalami masalah berat badan. di mana beratnya hanya 4.96 kilogram selain sering muntah, berak, dan mengalami masalah untuk tidur.

Setiap bulan, ujar Siti Zubaidah, mereka bukan sahaja membelanjakan RM200 untuk membeli ubat Aaira tetapi juga a RM500 untuk susu khas dan juga RM200 untuk lampin pakai buang.

Katanya, dia dan suami, akan membuat ujian darah untuk melihat sama ada mereka sesuai menjadi penderma hati kepada bayi perempuan mereka itu pada 27 Mac depan.
 - Gambar RAJA JAAFAR RAJA ALI