Tidak kurang juga yang menyifatkan amalan berpantang sebagai tidak penting sehingga seawal dua minggu sudah ada yang berani mengendong bayi ke pusat beli-belah dan berjalan ke sana sini tanpa kaki beralas stoking yang menjadi tegahan pada wanita-wanita dahulu.

Sebenarnya tanpa sedar, wanita-wanita seperti ini bukan sahaja membahayakan diri sendiri, malah keadaan bayi yang masih memerlukan persekitaran yang bersih dan selamat dalam tempoh tiga bulan pertama sebaik kelahirannya.

Tempoh selamat dan bertenang itu juga paling penting buat ibu bersalin kerana tiga hingga lima hari pertama selepas bersalin, kira-kira 70 hingga 80 peratus wanita berdepan dengan keadaan yang dipanggil meroyan iaitu berlaku kemurungan selepas melahirkan anak.

Bagi pengendali perkhidmatan wanita dalam pantang, pantangplus.com, Zamzana Mohd. Arifin, 44, cara paling baik untuk mengatasi masalah meroyan ialah mengendalikan tempoh berpantang dengan betul.

Katanya, proses berpantang merupakan proses amat penting buat wanita selepas bersalin, malah proses itu menentukan tahap kesihatan dan keupayaan wanita selepas melalui satu perjalanan yang sukar.

“Proses berpantang berkait rapat dengan masalah meroyan kerana ia berlaku dalam tempoh minggu pertama dan membawa sehingga 24 bulan selepas kelahiran. Pada tempoh itu, wanita bersalin tidak boleh ditinggalkan berseorangan sekurang-kurangnya empat hingga enam minggu.

“Ini kerana kebanyakan wanita tidak sedar mereka dalam tempoh meroyan di mana hormon berubah sehingga menyebabkan mereka mudah berasa sedih, kecewa, keseorangan serta sensitif pada perkara-perkara yang mudah,” katanya.

Akuinya, masyarakat di negara ini terutama orang Melayu harusnya bersyukur kerana nenek-moyang dahulu telah meninggalkan amalan-amalan yang jika diamalkan dapat mengelak masalah meroyan.

Bermula daripada menyambut kelahiran bayi, menanam uri, makan makanan berkhasiat, tidak melakukan kerja berat serta perhatian yang diberikan sepenuhnya merupakan antara kaedah paling berkesan untuk mengatasi masalah meroyan.

Menimang cahaya mata merupakan detik paling bermakna bagi seorang bergelar wanita. Malangnya, keceriaan menerima zuriat yang dikandung sembilan bulan bertukar duka malah sesetengahnya berakhir dengan tragedi memilukan sebagaimana yang berlaku kepada sebuah keluarga di Kota Bharu, Kelantan baru-baru ini apabila si ibu dipercayai mengelar bayinya berusia dua bulan sehingga mati.

Kemurungan selepas bersalin (postnatal depression) atau meroyan, bukan berlaku dalam masyarakat Melayu sahaja. Semua wanita baru bersalin tanpa mengira bangsa, agama, mahupun agama berpotensi mengalaminya. Malah, pelakon Hollywood, Brook Shields suatu ketika juga pernah mengaku mengalami kemurungan ketika melahirkan anaknya.

Mengakui ramai suami mengambil mudah tentang proses berpantang, ujar Zamzana, tindakan suami yang membiarkan semua urusan dilakukan isteri bermula dari disahkan mengandung sehingga menguruskan bayi ketika berpantang, menyebabkan wanita mudah berasa tidak dihargai dan cenderung kepada masalah meroyan.

Jelasnya, hampir kebanyakan suami menyifatkan wanita selepas bersalin terlalu ‘mengada-ngada’ kerana perlu diberi perhatian yang lebih sehingga kebanyakan suami mengabaikan perasaan isteri.

Tegas Zamzana Mohd. Arifin, amalan mengurut dalam tempoh berpantang adalah paling penting kerana melalui proses berkenaan, urat-urat yang terjejas ketika proses bersalin dapat dipulihkan, malah perubahan hormon di dalam badan dapat diuruskan dengan baik.

“Dalam amalan tradisional, mengurut membolehkan darah-darah yang terkumpul mengalir serta keluar dari badan dan ini membolehkan badan wanita kembali sihat.

“Mungkin ramai yang tidak sedar, tetapi proses ini merupakan satu elemen penting mengatasi masalah meroyan kerana badan tidak sihat juga merupakan faktor awal,” ujarnya.

Lazimnya, bibit-bibit meroyan boleh dilihat seawal trimester ketiga wanita mengandung.

Masalah kewangan, hubungan suami isteri, trauma sakit serta tiada ilmu rumah tangga menjadi antara faktor utama.

Biarpun beberapa kes kejadian wanita meroyan bukan melibatkan anak pertama, ujar Zamzana, semuanya bermula daripada pengalaman bersalin pertama kali yang gagal diuruskan dengan baik.

Tambahnya, kegagalan menguruskan tempoh berpantang pada kelahiran bayi pertama sangat berisiko mengundang masalah meroyan berulang untuk proses kelahiran seterusnya.

“Proses kelahiran dan berpantang setiap anak adalah berbeza dan berdepan dengan keadaan yang sukar dijangka, justeru suami atau penjaga perlu berdepan dan bersedia dengan pelbagai kemungkinan dan paling penting kena ada ilmu dalam perkara itu, jika tidak, upah mereka yang pakar untuk menguruskannya,” ujarnya.

Ketika ini, pantangplus.com mempunyai rangkaian lebih 60 terapi di seluruh negara yang menyediakan perkhidmatan menguruskan wanita selepas bersalin secara sah dan mempunyai sijil dalam bidang berkenaan.

“Kita menyediakan pakej tiga hari (RM450), 14 hingga 21 hari (RM3,000++) dan 28 hari (RM6,000++) merangkumi perkhidmatan mengurut, bertungku, mandi herba, bertangas, lulur, menyediakan makanan berpantang, mandikan bayi dan sebagainya,” jelasnya.