Demikian kata Zuraini Mamat, 46, berkongsi rahsia bagaimana perniagaan kuih talamnya mampu bertahan lama biarpun suasana pasaran dibanjiri kuih-kuih moden yang trending mengikut cita rasa anak muda.

Mungkin orang lain melihat kuih-kuih Melayu terutama kuih talam seperti seri muka, talam ubi, kole kacang dan kuih lapis sebagai ketinggalan zaman, namun wanita asal Alor Gajah, Melaka ini, tetap menganggap kuih-kuih Melayu sebegini sebagai versatil yang tidak lapuk ditelan zaman.

Malah, baginya kuih-kuih tersebut mempunyai ‘kelas’ tersendiri, kalau tidak masakan masih dicari orang dan menduduki meja bufet di hotel-hotel taraf lima bintang sehingga sekarang.

“Jangan pandang sebelah mata. Siapa kata kuih-kuih talam tiada tempat di pasaran. Malah bagi suri rumah yang rajin, kuih talam boleh ‘buat duit’ tanpa perlu keluar rumah sebagaimana banyak dilakukan oleh rakan-rakan saya.

“Apatah lagi dalam dunia hari ini yang semua perniagaan boleh dilakukan secara dalam talian melalui pelbagai platform media sosial,” katanya ditemui di kediaman yang telah diubah suai menjadi studio masakan di Taman Kenari, Kajang, Selangor.

Zuraini sendiri tidak malu mengaku melalui kuih-kuih talam ini juga dia berjaya mengembangkan perusahaannya, yang dahulu hanya beroperasi dari dapur rumah kini telah diperluas kepada studio masakan membabitkan dua biji rumah yang digabungkan dan dibeli hasil jualan kuih talam.

Selain itu, daripada hanya menerima tempahan dia juga telah membuka kelas masakan bagi berkongsi pengetahuan dengan wanita lain yang berminat, di samping kerap dijemput melakukan demonstrasi masakan oleh institusi-institusi kemahiran berkaitan.

Bagi yang mahir seperti Zuraini, menyiapkan tempahan kuih tidak sesukar mana cuma perlu tekun, sabar dan tahan panas di dapur.

Katanya, walaupun banyak jenis, kebanyakan asas bancuhan tepung kuih talam adalah sama. Jadi satu bancuhan boleh menghasilkan banyak jenis kecuali kuih-kuih yang khusus seperti kole kacang, talam berlauk dan sebagainya.

“Biasanya, orang lain menggunakan talam 10 inci tetapi saya lebih suka menggunakan loyang 12 inci kerana pelanggan boleh dapat lebih banyak iaitu 100 keping kuih.

“Harga pula bergantung pada jenis kuih tersebut, tetapi puratanya antara RM45 hingga RM60 seloyang. Paling mahal sudah tentu talam durian,” katanya yang kini mampu menghasilkan lebih 50 jenis kuih talam selain pelbagai jenis kek dan tat moden.

Bercerita lanjut, ibu kepada empat anak itu berkata, dia mula serius menerima tempahan kuih selepas mengambil tawaran Skim Pemberhentian Sukarela (VSS) pada 2002.

Tidak sampai sebulan berhenti kerja ditawarkan oleh seorang rakan untuk membekalkan 1,000 biji kuih setiap hari di sebuah kafe di Hospital Putrajaya.

“Masa itu saya tidaklah begitu mahir membuat kuih sekadar minat dan sesekali memenuhi tempahan rakan-rakan.

“Saya berusaha belajar. Ada saja kelas membuat kuih, saya akan ikut serta. Mana resipi-resipi yang saya rasa ada kekurangan, saya ubah suai sampai jadi,” katanya.

Kini, walaupun sudah tidak membekalkan kuih ke kafe, permintaan daripada pelanggan persendirian dan katering tidak pernah putus.

Malah, semakin rancak apabila muncul media sosial seperti Facebook dan Instagram, yang menjadi platform dia mempromosikan kuih talam dan kelas masakannya.

Selain tempahan, setiap hari dia juga akan melakukan jualan terbuka atau fast sale di Instagram @zurainimamat. Bagi yang teringin kuih-kuih talam hasil air tangan Zuraini juga boleh menghubungi talian 017-8780233.