Sebaliknya, beliau juga mendukung kepakarannya itu bagi memperjuangkan agenda yang terdapat dalam Perlembagaan agar ia dapat difahami oleh semua rakyat negara ini tanpa mengira kaum dan agama. Menurutnya, melaksanakan Perlembagaan mampu menjadikan negara ini terus aman dan makmur.

Keamanan itu antaranya boleh diterjemahkan oleh semua kaum menerusi bidang politik, sosial dan ekonomi. Atas dasar kefahaman dan kesedaran itulah yang telah mencetuskan inspirasi kepada Dr. Shamrahayu memperjuangkan isi kandungan Perlembagaan demi kebaikan semua kaum.

Katanya, Perlembagaan tidak hanya menjaga hak-hak dan kepentingan orang Melayu dan bumiputera sahaja, malah kaum-kaum lain juga dijaga. Apabila semua pihak memahami isi dan tujuan Perlembagaan, maka Malaysia juga mampu membina tamadunnya yang tersendiri.

“Perlembagaan mampu membina tamadun bagi rakyat dan negara ini kerana ia mengandungi banyak perkara penting seperti soal agama, bahasa dan budaya. Contohnya, dalam Rukun Negara ada disebut tentang ‘Kepercayaan kepada Tuhan’ yang perlu dipegang oleh semua rakyat negara ini.

“Cuma dalam konteks ini Islam adalah agama rasmi Persekutuan tetapi pada masa sama kaum-kaum bukan Melayu diberi kebebasan mengamalkan ajaran agama masing-masing. Negara akan aman apabila semua pihak tahu hak-hak dan peranan masing-masing,” katanya kepada Mingguan Malaysia.

Beliau yang merupakan pensyarah Undang-Undang Perlembagaan dan Hak Asasi dan Undang-Undang Syariah di Kuliah Undang-Undang Ahmad Ibrahim UIAM berkata, bagi membina tamadun sendiri Perlembagaan telah menyediakan asas-asas bagi mencapai matlamat itu.

Sambil menyifatkan Perlembagaan merupakan aspirasi yang diasaskan di negara ini berdasarkan cara hidup dan budaya orang Melayu, namun ia tetap terbuka serta memberi ruang kepada semua kaum hidup secara harmoni antara satu sama lain.

Diplomasi

“Perlembagaan kita bukannya jatuh dari langit tetapi ia datang dari bumi kita sendiri. Ia berasal dari Tanah Melayu. Sebab itu ia ada soal seperti agama Islam, bahasa Melayu dan adat-adat Melayu. Ia disebut sebagai ‘membanir di bumi dan mengalir di air’ daripada sudut Perlembagaan.

“Tetapi dalam Perlembagaan ia juga terbuka dan ‘menerima’ warganegara baharu seperti orang Cina dan India sewaktu era merdeka dulu. Ini kerana, sikap orang-orang Melayu yang sangat diplomasi dan boleh berbaik-baik dengan kaum-kaum lain telah banyak membantu ke arah matlamat itu,” ujarnya.

Selain mempelajari bidang itu dalam pengajiannya di UIAM pada tahun 1987 hingga 1991, minat, kefahaman serta kesedarannya dalam bidang Perlembagaan diinspirasikan daripada banyak faktor. Antaranya dalam bahan-bahan bacaan berkaitan yang banyak dibacanya sejak kecil.

Misalnya, tragedi berdarah yang melibatkan rusuhan antara kaum pada 13 Mei 1969 dan peristiwa darurat kesan daripada pengaruh serta keganasan komunis antara faktor yang memberi kesedaran kepada Dr. Shamrahayu tentang betapa pentingnya peranan Perlembagaan dalam dua isu itu.

“Sejak kecil saya telah membaca bahan-bahan bacaan seperti novel bertajuk Nyawa Di Hujung Pedang yang mengisahkan tentang kekejaman penjajahan Jepun di negara ini. Begitu juga dengan kesan negara ini apabila dijajah selama 446 tahun sejak 1511 hingga negara merdeka pada 31 Ogos 1957.

“Semua itu memberi kesedaran dan inspirasi kepada saya bagi memperjuangkan Perlembagaan. Ini kerana, semua agama tidak mengajar persengketaan dan ia antaranya terkandung dalam Rukun Negara yang kesemuanya membentuk kepada perpaduan dan keamanan,” katanya.

Justeru, menurut beliau, semua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum harus memahami serta menghormati isi kandungan Perlembagaan agar keharmonian dan kemakmuran negara ini dapat dicapai. Katanya, Perlembagaan merupakan formula bagi mencapai matlamat tersebut.

Sehubungan itu, selain memberi kuliah di UIAM, Dr. Shamrahayu juga banyak dijemput sebagai penceramah dalam pelbagai program termasuk anjuran Biro Tatanegara bagi memberi kefahaman mendalam peri pentingnya Perlembagaan dalam membina negara yang aman dan maju.

“Kita harus mengenali negara kita yang mempunyai sejarah tersendiri. Ia unik kerana menggabungkan tiga tamadun iaitu Melayu, Cina dan India. Setiap tamadun mempunyai kematangannya sendiri dan mereka ada pengalaman berinteraksi satu sama lain.

“Namun, negara mengutamakan soal keadilan berbanding kesamarataan. Ini kerana, dua perkara itu adalah berbeza. Contohnya, dalam bidang ekonomi orang Melayu ketinggalan berbanding kaum Cina, jadi di sini perlunya soal keadilan itu agar ia seimbang,” ujarnya.