Tiada siapa mahu berpisah tetapi jka itu kehendak Ilahi, harus diterima dengan redha walaupun perit.

Orang tua tua berkata andai di peringkat awal banyak yang tidak kena, sesuatu ikatan itu akan menghadapi masalah.

Inilah kisah yang menjadi pilihan saya minggu ini. Satu kisah benar yang berlaku dalam hidup seorang wanita untuk dikongsi dengan pembaca budiman.

Kisah dikirim oleh Salmi (bukan nama sebenar) penjawat awam yang kini bergelar ibu tunggal.

Ini cerita Salmi.

“Saya berusia lewat 30-an, dikurniakan 2 sepasang anak berusia 14 dan 12 tahun. Status saya sekarang ibu tunggal setelah diceraikan suami empat tahun lalu. Anak-anak bersama saya. Hubungan saya dengan bekas suami baik walaupun dia telah bernikah lain.

“Saya percaya rumah tangga yang dibina atas pergolakan diperingkat awal tidak akan bertahan sebab ketika mmbuat keputusan untuk bertunang dan bernikah, hati berbelah bahagi.Saya bercakap dari pengalaman dan saya ingin kongsi cerita saya dengan pembaca sebagai teladan dan iktibar.

“Saya berkenalan dengan bekas suami melalui seorang kawan. Lebih dua bulan berkenalan kami mengambil keputusan menjadi pasangan kekasih. Saya tidak tahu dia ada kekasih sebelum itu. Sebab saya juga tidak mahu tahu hal-hal peribadinya yang lalu.

“Setelah menjadi pasangan kekasih hampir setahun, akhirnya kami mengambil keputusan untuk bertunang, Yang mana ia satu tempoh yang sangat sarat dengan ujian untuk kami.

“Beberapa minggu sebelum bertunang bekas suami buat perangai. Secara kebetulan saya pergi bercuti dengan kawan-kawan di sebuah pulau. Dalam perjalanan balik, saya minta dia tunggu saya dilapangan terbang.

“Seharian saya mesej, telefon tapi tidak ada balasan. Saya putuskan dia tidak ada masa nak ambil saya. Lalu saya minta tolong seorang kawan lelaki untuk jemput saya.

“Sebaik sampai di lapangan terbang, saya nampak kawan saya ini datang dengan tunang dia. Tapi dia yang turun jemput saya sedang tunangnya yang juga saya kenal tunggu dalam kereta.

“Rupanya bekas suami juga buat kejutan. Sengaja dia tak balas mesej dan panggilan telefon saya sebab nak buat kejutan kononnya. Dia juga tunggu saya di lapangan terbang. Apa lagi, meletuslah perang antara kami apabila ia nampak kawan lelaki saya ini datang menjemput.

“Dia terus masuk kereta dan berlalu sebelum sempat saya jelaskan kedudukan perkara sebenarnya. Bergaduh besar kami. Nyaris-nyaris tak jadi bertunang. Mujur ada bapa saudara tolong selesaikan. Dia kata dia malu bakal tunang dia keluar dengan orang lain pada hal tunang kawan itu ada dalam kereta. Dia pun kenal mereka.

“Dramalah jugalah kisah kami ...Akhirnya kami bertunang juga dan sepanjang itu kami asyik bergaduh dan nyaris yaris juga putus tunang. Tapi saya banyak mengalah. Dia pula asyik mengungkit perbuatan saya dan membandingkan saya dengan bekas kekasihnya dahulu.

“Sakit juga hati saya, tapi saya bersabar dan banyak mengalah kerana tidak mahu berlaku lagi perkara yang boleh memutuskan pertunangan kami. Enam bulan selepas bertunang kami bernikah. Dan sepanjang pernikahan macam-macam dugaan yang saya hadapi. Bekas kekasihnya datang kembali.

“Dia pula asyik menipu saya. Balik kerja lambat dan banyak membuang masa di luar. Hari hari bergaduh. Saya tertekan apabila dapat tahu dia rapat semula dengan bekas kekasihnya. Hati saya hancur.

“Sepanjang saya mengandung kedua-dua anak kami, dia tidak pedulikan saya. Saya makan hati sampailah saat di mana saya tidak dapat lagi bersabar dan minta bercerai. Banyak sebab saya minta berpisah, salah satunya dia tidak lag menjalankan tanggungjawabnya sebagai suami kepada saya kerana asyik dengan bekas kekasihnya.

“Akhirnya setelah hampir 5 bulan naik turun mahkamah, pergi kaunseling dan sebagainya, jodoh kami berakhir setelah dia jatuhkan talak satu kepada saya.

“Saya reda dan menerimanya sebagai ketentuan Allah. Memang saya akui, dari mula kenal, bertunang dan berkahwin kami tidak sehaluan. Dan setelah berfikir saya memilih jalan terbaik adalah dengan berpisah. Dia tidak lagi sayang saya dan kami tidak lagi boleh hidup sebumbung.

“Sekarang kami boleh jadi kawan baik demi anak-anak. Saya positif dalam hal ini. Dia dan isterinya boleh datang tengok anak-anak bila-bila masa. Masa cuti memang anak dengan dia.

“Saya bersyukur dengan dengan nikmat yang Allah bagi kepada saya setakat ini. Mudah mudahan saya boleh menikmati kebahagiaan ini sampai ke jannah. Soal jodoh, biarlah Allah yang tentukan. Setakat ini saya gembira dengan hidup saya.

“Pesanan saya kepada pasangan kekasih yang merancang untuk berkahwin, kenali pasangan anda sebaik-baiknya. Nilai hati budinya dan fikirlah habis habis sebelum memutus untuk menerima mereka sebagai teman hidup. Ingat, perkahwinan untuk seumur hidup bukan sehari dua,” kata Salmi menamtkan ceritanya.

Saya kagum dengan sikap Salmi yang positif dan menerima semuanya sebaga takdir dan ujian Allah. Inilah yang perlu dicontohi oleh para isteri dan wanita yang bermasalah dalam perkahwinan.

Syabas kerana menerima kenyatan dan menyambung siaturrahim dengan suami demi anak-anak walaupun ikatan perkahwinan telah putus.

Pesanan saya sebelum menutup catatan, Kadang kala kita terpaksa melepaskan orang yang kita sayang kerana Allah sedang menyiapkan yang lebih baik untuk kita. Doa jangan putus, insyaAllah Dia akan bantu.

Salam