Beliau yang baharu dilantik menerajui syarikat itu pada 4 Januari lalu berkata, syarikat web gergasi tersebut perlu bertindak pantas untuk mengeksploitasi pengguna data untuk mendapatkan menguasai semula pasaran, terutama dalam iklan yang semakin berkurangan.

Bekas Ketua Paypal menegaskan Yahoo! perlu menjadi tangkas dan 'menjadi gangguan' teknologi bagi menguasai Internet dan pengiklanan yang dikuasai oleh Google dan Facebook.

''Yahoo! secara fundamental adalah syarikat media dan teknologi. Kita perlu menjadi bagus untuk kedua-duanya.

''Kami perlu segera mencapai persamaan dan lebih agresif,'' katanya kepada para penganalisis.

Yahoo! merekodkan penurunan pendapatan bersih pada suku keempat sebanyak 5.3 peratus dan perolehan susut 13 peratus berbanding tahun sebelumnya.

Pendapatan yang dijana dari operasi teras meningkat 10 peratus sepanjang suku tersebut kepada AS$242 juta (RM726 juta), kata syarikat berkenaan.

Bagaimanapun pendapatan bersih jatuh kepada AS$296 juta (RM888 juta) daripada AS$312 juta (RM936 juta) pada tahun lalu dengan penyelarasan pendapatan sesaham stabil pada AS$0.24 (RM0.72).

Perolehan, tidak termasuk kos pembelian trafik - saham komisen Yahoo! dengan rakan-rakannya dalam perniagaan pencarian pengiklanan lebih rendah tiga peratus.

Tambahnya, perolehan selepas komisen jatuh lima peratus, disebabkan pengurangan pengambilan Microsoft daripada perkongsian pencarian operasi.

Pendapatan operasi naik 3.5 peratus sepanjang tahun kepada AS$800 juta (RMRM2.4 bilion) tetapi pendapatan bersih jatuh 14.6 peratus kepada AS$1.06 bilion (RM3.18 bilion) dan pendapatan sesaham sepanjang tahun susut kepada AS$0.82 (RM2.46) berbanding AS$0.90 (RM2.70) sebelum ini.

Yahoo! telah mengalami kejatuhan penguasaan dalam pasaran secara stabil bagi pameran dan pendapatan berkaitan pengiklanan Internet.

Menurut eMarketer, penguasaan keseluruhan pendapatan iklan dalam talian Yahoo! jatuh kepada 11 peratus berbanding 13 peratus pada 2010, manakala Google pula meningkatkan penguasaannya kepada 40.8 peratus berbanding 38.5 peratus.

Kejatuhan paling besar adalah dalam iklan paparan, sambil menyalahkan prestasi lemah dalam pasaran paling penting Amerika Utara.

Thompson berkata, mendapatkan pertumbuhan perniagaan iklan paparan adalah keutamaan tertinggi selepas menerajui jawatan tersebut.

Bagaimanapun, beliau enggan mengulas lanjut mengenai perbincangan Yahoo! dengan rakan Jepun dan China berhubung kemungkinan pelupusan aset-aset bernilainya di Asia.

Lebih setahun, syarikat itu berhasrat untuk menjual aset-asetnya untuk mendapatkan faedah pemegang saham Yahoo! yang kecewa dengan kejatuhan harga sahamnya.

Ramai percaya peletakan jawatan pengasas bersama Yahoo! Jerry Yang akan memudahkan penjualan aset.

Tetapi, Thompson hanya mengesahkan bahawa ia aktif mengadakan perbincangan dengan rakan-rakan Asia. - AFP