Pengarah Eksekutif & Ke­tua Pegawai Strategi Pemasaran Huawei, William Xu yang mengumumkan penubuhan jawatankuasa tersebut berkata, Pengasas Caribou Digital, Chris Locke telah dilantik sebagai Setiausaha Agung dalam jawatankuasa ber­kenaan.

Beliau berkata, jawatankuasa yang dibentuk akan menjalankan perbincangan berkaitan kerjasama strategik bagi membangunkan beberapa ciri teknologi baharu terutamanya yang melibatkan rangkaian 5G.

“Makmal Tanpa Wayar X Labs merupakan platform terbuka bagi mengumpulkan pengendali, penyedia teknologi dan rakan industri untuk bersama-sama meneroka penggunaan masa depan untuk aplikasi mudah alih, memacu inovasi perniagaan dan teknologi serta mempromosikan ekosistem industri terbuka,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di MWCS 2017 di sini baru-baru ini.

Tambahnya, X Labs akan mem­beri tumpuan bagi penye­lidikan dan pemba­ngunan ber­kaitan rangkaian dan produk 5G, bagaimanapun fungsi dan peranan X Labs tidak hanya terhad kepada 5G.

Katanya, empat bidang penyelidikan utama X Labs termasuklah keterhubungan drone; robotik tanpa wayar; realiti maya awan (cloud VR) dan augmented reality (AR) dan keterhubungan kende­raan.

“Selain itu X Labs turut memfokuskan kepada tiga tumpuan utama iaitu masyarakat, isi rumah dan verticals atau benda yang dihubungkan,” katanya.

Beliau berkata, Huawei turut bekerjasama dengan beberapa organisasi dan universiti tempatan dan antarabangsa bagi tiga peringkat iaitu industri, penyelidikan dan pembangunan aplikasi.

“Antara syarikat yang telah bekerjasama dengan Huawei termasuklah China Mobile, Vodafone, Audi dan Phillips,” katanya.