Ketua Pegawai Khidmat Pelanggan dan Pengalaman Celcom, Rene Werner berkata, perkhidmatan tersebut menggabungkan kecanggihan kepintaran buatan (AI) dan teknologi pembelajaran mesin (machine learning) untuk melahirkan dua karakter dengan persona­liti tersendiri.

Jelas beliau, kombinasi tekno­logi dan personaliti berkenaan adalah yang pertama di Asia.

“Ejen Maya Pintar merupakan kerjasama antara Celcom dan Microsoft dengan jumlah pelaburan pada peringkat awal melebihi RM1 juta dan akan bertambah susulan keperluan untuk menjadikan kandungan dan operasi yang lebih baik dan lancar.

“Buat masa ini Clive dan Emma hanya menggunakan Bahasa Inggeris kerana pembangunan sistem itu menggunakan bahasa berke­naan. Bahasa Malaysia akan menyusul kemudian memandang­kan 70 peratus hingga 80 peratus pe­langgan kami menggunakan bahasa kebangsaan,” katanya dalam majlis pelancaran perkhidmatan Ejen Maya Pintar Celcom di sini hari ini.

Yang turut hadir, Ketua Pegawai Eksekutif Celcom, Michael Kuehner, Pengarah Urusan Microsoft Malaysia Sdn. Bhd., K. Raman; Pengarah Tadbir Urus Pengalaman Pelanggan Celcom, Chew Su Fong; Pengurus Besar Perkhidmatan Microsoft Malaysia Sdn. Bhd., Andrew Lau dan Pengurus Besar Perusahaan Komersial Microsoft Malaysia Sdn. Bhd., L. Thiyagu.

Terdahulu, Celcom yang diwakili oleh Kuehner dan Raman bagi pihak Microsoft Malaysia menandatangani perjanjian memorandum persefahaman (MoU) untuk menjalin kerjasama strategik dalam empat teras utama iaitu penggunaan teknologi baharu, pemasaran bersama bagi perusahaan kecil dan sederhana (PKS), penyelesaian tempat kerja moden dan aktiviti merekrut bersama.

Tambah Werner, AI merupakan antara perkara terpenting yang sedang dibangunkan manusia dan mempunyai pelbagai potensi untuk pelbagai kaedah pada masa depan.

Katanya, Clive dan Emma diintegrasikan dengan Language Understanding Intelligent Service (LUIS) Microsoft dan menggunakan teknologi pembelajaran yang diperkukuh bagi kemas kini dan penambahbaikan secara berterusan.

“Ia akan menghasilkan pengalaman perbualan yang lebih semula jadi berbanding interaksi biasa yang statik dan berpandukan skrip sedia ada. Clive dan Emma berperanan untuk memberi maklum balas kepada transaksi harian pe­langgan antaranya prabayar, pascabayar, soalan lazim, perayauan data dan suara serta perbualan ringan dengan karakter,” ujarnya.