Memang tidak dapat dinafikan emosi merupakan pendorong utama kesetiaan seseorang individu itu terhadap jenama yang digunakan. Malah ia jauh lebih penting daripada faktor harga yang ditawarkan oleh jenama tersebut.

Emosi mana satu yang lebih penting?

Sekiranya mana-mana jenama inginkan lebih perhatian daripada pengguna, mereka perlu tahu emosi mana satu yang penting di sisi pengguna. Ia sebenarnya bermula dengan kejujuran dan berintegriti. Dalam bancian yang diadakan, 22 peratus pengguna di negara-negara ini beranggapan bahawa jenama yang jujur, berintegriti dan terbuka akan lebih menarik para pengguna untuk lebih setia menggunakan produk mereka.

Selain jujur dan berintegriti, para pengguna juga akan lebih setia sekiranya jenama tersebut boleh mempamerkan faktor ke­selamatan dan faktor yang membuatkan pengguna berasa mereka juga adalah sebahagian daripada jenama tersebut. Dalam bancian ini juga mereka mendapati rasa puas hati juga penting dalam mewujudkan kesetiaan pengguna kepada jenama tersebut.

Senaraikan emosi-emosi yang telah dibanci mengikut kadar kepentingan?

Menurut bancian yang telah dilakukan ke atas para pengguna tadi, melibatkan sektor-sektor industri kewangan, peruncitan, automotif dan telekomunikasi, berikut adalah senarai emosi yang telah dibanci mengikut kepen­tingan para pengguna yang dapat mendorong mereka untuk setia kepada mana-mana jenama tertentu. Emosi paling utama ialah rasa jujur, diikuti rasa percaya, integriti, pengli­batan pengguna dengan jenama, rasa selamat, kebiasaan melihat dan mendengar tentang jenama itu, rasa bahagia dan senang hati, rasa bersyukur, rasa belas kasihan dan akhir sekali rasa terkejut. Anda boleh menggunakan sentimen-sentimen ini mengikut kesesuaian mereka pada strategi pemasaran produk dan perkhidmatan anda.

Apakah yang benar-benar bernilai kepada para pengguna?

Terdapat pula kelompok yang lebih percaya kepada tawaran nilai dan faktor-faktor lain yang lebih rasional membentuk rasa lebih setia kepada sesuatu jenama berbanding faktor emosi. Mereka ini terdiri daripada golongan umur pertengahan berusia antara 37 hingga 52 tahun, berkahwin dan mempunyai anak. Ia agak berbeza dengan kelompok yang benar-benar percaya kepada faktor emosi mendorong kepada kesetiaan pada jenama. Mereka ini terdiri daripada golongan lebih muda iaitu berusia di antara 22 hingga 36 tahun dan belum lagi berumahtangga.

Bagaimana caranya untuk mengeluarkan emosi-emosi ini daripada para pengguna?

Satu cara yang sering digunakan ialah melalui strategi penceritaan atau story telling. Selain daripada itu anda juga boleh berkongsi tentang risiko yang boleh terjadi sekiranya berlaku sesuatu yang bakal membuatkan pengguna berasa risau atau takut, berkongsi tentang pengalaman dan menyediakan sesuatu bahan yang berinspirasi juga sa­ngat membantu.

Secara purata, setiap orang terdedah kepada tidak kurang daripada 50,000 iklan yang terpampang di hadapan mata mereka setiap hari. Dalam angka 50,000 itu, cuma 12 hingga 15 iklan sahaja yang bakal diingati oleh individu tersebut. Kurang daripada satu peratus. Jadi persoalannya di sini ialah, bagaimana iklan dan pemasaran anda dapat diingati oleh para pengguna di luar sana dan berdiri jauh dari segala kebisingan yang ada?

Jawapannya terletak kepada permainan emosi. Tidak kira sama ada jenama anda adalah jenama gergasi ataupun sekadar jenama biasa, faktor ini yang akan menentukan kejayaan anda. Jual, jual dan jual sudah tidak mampu lagi pergi jauh, hanya permainan emosi dan bagaimana mereka bayangkan pengalaman menggunakan produk anda yang bakal membantu jenama anda ke hadapan.

AZLEEN ABDUL RAHIM adalah Pakar Pemasaran Digital. Ikuti blog beliau di azleen.com