Pengerusi Eksekutif Mavcom, Jeneral (B) Tan Sri Abdullah Ahmad (gambar) berkata, pertambahan aduan itu merupakan petunjuk jelas peningkatan kesedaran dalam kalangan pengguna mengenai hak-hak mereka sebagai pengguna penerbangan.

Katanya, perkembangan itu juga menunjukkan aktiviti ke­sedaran pengguna yang telah dilaksanakan oleh Mavcom dalam tempoh 18 bulan lalu mencapai matlamatnya untuk menggalakkan lebih ramai rakyat Malaysia melaksanakan hak mereka.

Jelas beliau, Mavcom berjaya menyelesaikan dan menutup 99.1 peratus daripada jumlah aduan yang diterima setakat ini.

“Secara purata, Mavcom menerima 17 aduan bagi setiap sejuta penumpang. Jumlah aduan paling banyak yang dite­rima oleh Mavcom adalah terhadap Malaysia Airlines, diikuti Malindo Air dan AirAsia.

“Walaupun Malaysia Airlines dan Malindo Air menerima lebih dua kali ganda bilangan aduan dari tempoh sama tahun lepas, aduan difailkan terhadap AirAsia menurun sebanyak 9.8 peratus,” katanya menerusi Laporan Pengguna kedua di sini hari ini.

Laporan itu memperincikan pandangan dan statistik utama mengenai aduan yang dilaporkan kepada Mavcom bagi tempoh enam bulan antara Mac hingga Ogos lalu.

Menurut Abdullah, tiga kategori utama aduan ialah berkenaan isu bayaran balik, kesalahan pengendalian bagasi dan penundaan penerbangan, yang secara kolektif membentuk 62.6 peratus daripada jumlah aduan keseluruhan.

Ketiga-tiga kategori aduan tersebut mencatat jumlah aduan lebih tinggi dilaporkan pengguna, peningkatan masing-masing sebanyak 68.5 peratus, 54.2 peratus dan 134 peratus dari tahun ke tahun.

Dari segi syarikat pengendali lapangan terbang, walaupun jumlah aduan yang diterima adalah sedikit, Mavcom masih tetap menerima aduan berkaitan kemudahan yang disediakan di lapangan terbang, jelasnya.