Ketika menyampaikan ucap tama perasmian Persidangan Rumah Mampu Milik Cagamas-Kumpulan Bank Dunia di sini, hari ini, beliau menegaskan atas alasan itu, BNM amat menitikberatkan prinsip-prinsip pengurusan kewangan yang berhemat serta mantap bagi pelaksanaan usaha terbabit.

“Kita tidak boleh walaupun (atas alasan) berniat baik, bertindak memberi bebanan melampau atau menyebabkan sesiapa sahaja mengalami kesukaran kewangan demi memiliki sebuah rumah sendiri. Asas-asas ini adalah bercanggah dengan matlamat untuk memiliki sebuah kediaman.

“Sehubungan itu, berteraskan prinsip kesaksamaan, keadilan dan berhemat, adalah wajar bagi kita untuk benar-benar jelas mengenai takrifan sebenar ‘mampu milik’ tersebut,” katanya.

Menjelaskan selanjutnya, Abdul Rasheed berkata aspek kemampuan itu merangkumi dua perkara - pendapatan individu serta harga kediaman itu.

“Apa yang penting adalah peratusan pendapatan bagi membayar gadaian itu tidak harus melebihi kemampuan kewangan individu dan (pada masa sama) mereka juga mampu membayar tanggung jawab lain,” katanya.

Beliau turut mengingatkan para pemaju selaku penggiat utama dalam pasaran perumahan, juga menggalas peranan penting bagi menyediakan bekalan rumah atau kediaman untuk awam pada harga yang berpatutan.

“Berdasarkan metrik kemampuan antarabangsa, rumah-rumah di Malaysia disifatkan sebagai amat tidak mampu dimiliki dengan (harga) lima kali ganda pendapatan median. Akibatnya, ini menjejaskan usaha pemilikan rumah,” katanya.

Abdul Rasheed turut merujuk data terkini yang menyaksikan harta tanah kediaman tidak terjual adalah kira-kira 171,000 unit dengan anggaran 74 peratus daripadanya berharga melangkaui kemampuan rakyat biasa negara ini.

“Oleh itu, usaha menangani isu rumah mampu milik ini memerlukan kita menjadi lebih kreatif, proaktif dan menyeluruh dalam menghasilkan penyelesaiannya. Ini turut memerlukan kerjasama dan komitmen daripada semua pihak berkaitan - penggubal dasar, sektor swasta, pemaju serta orang ramai secara amnya,” katanya. - BERNAMA