Naib Presiden Kanan Malaysia BioEconomy Development Corporation Sdn. Bhd. Nora Mohamed

Naib Presiden Kanan Malaysia BioEconomy Development Corporation Sdn. Bhd., Nora Mohamed berkata, tujuh syarikat dan tiga syarikat awam akan menjual idea mengenai teknologi dan mengatakan segmen industri halal masih belum sepenuhnya.

“Teknologi ini memberi nilai tambah tinggi dan meningkatkan produk serta perkhidmatan berasaskan halal, meningkatkan daya saing dan memberi kesan limpahan kepada syarikat lain,” katanya dalam ucapan selepas melancarkan program penjualan idea hari ini.

Nora mewakili Ketua Pegawai Eksekutif BioEconomy Dr. Mohd. Shuhaizam Mohd. Zain pada acara itu, yang dianjurkan secara bersama oleh BioEconomy dan Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade).

Beliau turut menjelaskan MyPITCH@Mihas 2019 dapat menggalakkan teknologi tempatan berdasarkan permintaan yang berterusan terhadap produk dan perkhidmatan halal.

“Malaysia perlu membangunkan teknologi berdasarkan permintaan pasaran global dan dengan menggabungkan teknologi dalam produk halal, penggiat industri dapat menarik pembeli antarabangsa dan memberi pemahaman yang lebih baik terhadap industri halal,” katanya.

Pada program itu, kategori produk diperluaskan kepada produk berasaskan tani serta produk perubatan dan penjagaan kesihatan.

Acara yang diadakan untuk tahun kedua berturut-turut itu bertujuan menggalakkan pertumbuhan lebih banyak teknologi Malaysia yang akhirnya membawa kepada penggunaan teknologi dan pelesenan oleh syarikat tempatan dan antarabangsa.

“Kami berharap langkah ini akan turut mewujudkan lebih banyak usaha sama antara syarikat antarabangsa dan pemilik teknologi Malaysia,” katanya.

Idea yang dikemukakan termasuk produk penjagaan diri berasaskan arang, sistem bantuan pakar Agrisoft untuk petani, dan teknologi pengesan bau. - BERNAMA