Cuba anda fikir sejenak, bagaimana untuk jenama anda bangkit dan berdiri jauh lebih tinggi daripada mereka yang lain. Dan segelintir daripada jumlah ini pula mungkin pesaing anda. Bayangkan jumlah pesaing anda cuma 0.05 peratus daripada 6.375 juta perniagaan tadi. Namun, ia masih satu angka yang besar, dan mereka mungkin jauh lebih berkemampuan daripada anda daripada semua aspek termasuk modal.

Di sini saya ingin berkongsi dengan anda, bagaimana untuk membuatkan jenama anda lebih terserlah berbanding pesaing anda yang lain. Betul, tanpa menggunakan wang yang ba­nyak anda masih mampu lakukannya. Anda cuma perlu kreatif sahaja. Ini faktor-faktor penting yang perlu dimasukkan dalam strategi penjenamaan anda:

Apakah masalah yang anda selesaikan?

Faktor ini yang paling asas di antara kesemuanya. Anda perlu pastikan jenama anda dapat membantu bakal pelanggan untuk menjalani kehidupan peri­badi atau profesional dengan lebih baik lagi daripada aspek tertentu. Sebelum ini, mereka terpaksa mengharungi sesuatu yang sukar, meletihkan, membosankan, menyusahkan, melecehkan dan sebagainya tetapi kini tidak lagi.

Apakah penyelesaiannya?

Apabila mereka tahu jenama anda boleh membantu mereka dalam mengurangkan sesuatu beban tertentu dalam kehidup­an harian mereka sama ada profesional mahupun peribadi, anda perlu kuatkan persepsi ini dengan memberitahu mereka tentang penyelesaian yang anda tawarkan. Penyelesaian ini sudah tentunya dengan penggunaan produk ataupun perkhidmatan milik anda.

Apakah tawaran nilai yang anda berikan?

Mereka juga perlu tahu meng­apa mereka perlu menggunakan produk dan perkhidmatan anda dan kenapa tidak menggunakan jenama-jenama lain yang mempunyai fungsi yang sama. Di sini tawaran nilai anda memainkan peranan kritikal.

Tawaran nilai bermaksud satu pesanan yang diberikan kepada para pengguna tentang kualiti yang produk atau per­khidmatan anda ada yang tidak terdapat pada produk atau perkhidmatan pesaing anda. Hanya anda yang mempunyai sesuatu kualiti itu. Dengan membezakan jenama anda de­ngan orang lain, ini bakal menjawab persoalan mengapa mereka perlu membeli jenama anda.

Adakah para pengguna ‘nampak’ dan faham?

Terdapat beberapa jenama yang menggunakan perkataan dan ayat-ayat yang kompleks dan memiliki standard tinggi, konon-kononnya ingin menjaga status. Biasanya jenama seperti ini tidak akan ke mana kerana sasaran pelanggan mereka tidak akan faham apa yang mereka perkatakan. Untuk mengelakkan masalah ini berlaku kepada anda, sila gunakan bahasa yang mudah difahami dan ringkas serta jelas maksudnya. Pastikan juga mesej yang disampaikan itu mampu difahami oleh orang ramai dengan menggunakan kualiti IQ yang tidak terlalu tinggi dan tidak juga rendah.

Di manakah sasaran pelanggan anda yang paling hampir?

Mulakan langkah anda de­ngan mengenal pasti sasaran pelanggan anda yang paling hampir sekali. Tidak perlu sasarkan ke seluruh negara, setiap peringkat umur, setiap lokasi dan sebagainya. Ambil sedikit masa untuk duduk de­ngan tenang selama beberapa hari dan fikirkan dengan baik siapakah bakal pelanggan anda sebenarnya dengan lebih khusus.

Adakah anda mempunyai me­sej atau pesanan pemasaran yang kuat?

Hanya dua jenis pesanan yang perlu anda letakkan pada setiap bahan-bahan pemasaran yang ada. Pertama, janjikan mereka akan peroleh manfaat tertentu dan kedua, pastikan mereka tahu yang mereka akan sangat-sangat rugi sekiranya terlepas peluang yang ditawarkan ini.

Adakah mereka boleh kaitkan anda dengan jenama lain?

Sekiranya mereka boleh kaitkan jenama anda dengan jenama yang lain, maka dengan sendirinya asas jenama anda belum lagi kukuh. Tidak teragak-agak mereka berkata, anda meniru jenama tersebut dan bukan sebaliknya. Mereka tidak akan membeli daripada anda kerana tiada sebab untuk mereka berbuat demikian. Jadi, pastikan jenama anda unik dan asli dari semua sudut.

AZLEEN ABDUL RAHIM adalah Pakar Pemasaran Digital. Ikuti pandangan beliau di azleen.com