Dengan pengalaman bertahun-tahun melihat pengasas dan pekerja start up berope­rasi, adalah penting membina pe­mimpin hebat dan memba­ngunkan pasukan yang dinamik. Interaksi yang lebih baik daripada setiap individu cemerlang akan membantu memaksimumkan prestasi pasukan.

Di samping itu, bekerja di sesebuah negara dan rantau yang mempunyai budaya berlainan, sebuah syarikat yang memupuk kepelbagaian budaya memerlukan lebih banyak ke­sedaran tentang gaya belajar dan kerja masing-masing.

Ini penting untuk mengelakkan sebarang salah faham dan memastikan seluruh syarikat bersatu untuk mencapai matlamat yang mereka inginkan bersama.

“Sangat mencabar untuk memahami cara bekerja de­ngan berkesan bersama orang lain daripada pelbagai latar belakang budaya yang mempunyai pemikiran dan tindakan berlainan. Ini adalah penting jika kita ingin mengalami pertumbuhan yang besar dalam perniagaan.” - Heinrich M. Wendel, iPrice CTO

Oleh itu, adalah penting bagi para pengurus mempelajari gaya pemikiran, komunikasi dan pemikiran orang yang berbeza agar dapat bekerjasama dengan berkesan. Berikut adalah tiga pengajaran utama mengenai pasukan pembinaan yang bersifat produktif dan pelbagai budaya.

Pengajaran 1

l Memahami setiap gaya komunikasi ahli pasukan

Kata-kata ‘komunikasi adalah penting’ perlu diberi penekanan untuk syarikat e-dagang yang berkembang pesat. Ia bukan tentang memahami gaya komunikasi anda sendiri tetapi juga memahami gaya komunikasi orang lain. Pengurus hanya berjaya jika kakitangan produktif dan berjaya dalam kerja mereka. Untuk mencapai matlamat ini, para pengurus perlu berkomunikasi secara berkesan dengan pekerja dan membantu mereka faham matlamat syarikat dan memberi sokongan secara peribadi dan berkesan.

Pengajaran 2

l Tidak ada gaya pengurusan yang bersesuaian

“Pelajaran paling penting ialah setiap pekerja adalah berbeza dan anda tidak boleh menggunakan satu gaya pengurusan untuk semua orang,” kata seorang pekerja di iPrice.

Alat pembelajaran seperti Emergenetics membantu orang memahami gaya tingkah laku dan pemikiran, yang mana ini sangat berguna untuk mengetahui bagaimana pengurus dapat menyesuaikan gaya pengurusan mengikut setiap pekerja. Ini juga membolehkan pengurus mengenali kekuatan dan kelemahan peribadi mereka, menggalakkan mereka memperbaiki diri dengan memahami apa yang berfungsi dan apa yang tidak dalam kaedah kepemimpinan mereka.

Pengajaran 3

l Mengetahui pasukan anda boleh membantu menentukan kekurangan supaya anda boleh mengambil tindakan untuk membangunkan pasukan

Awal tahun ini, kami menjalankan kaji selidik terhadap pekerja di syarikat-syarikat baharu mengenai isu utama dalam mengupah pekerja baharu dan ‘mengupah orang terbaik’. Ramai juga menyatakan mereka mengesan kekuatan dan kelemahan pasukan untuk membuka jalan bagi pertumbuhan berterusan dan penambahbaikan pasukan kerana ia mendedahkan kemahiran dan gaya kerja yang tidak terdapat dalam syarikat.

Selepas latihan, pasukan kepemimpinan iPrice memperoleh pemahaman yang lebih bukan sahaja untuk diri mereka sendiri tetapi juga orang lain dan kini mempunyai tindakan praktikal untuk meningkatkan cara berkomunikasi dan bekerja bersama.

“Kami kini dapat mencipta gaya pengurusan kami sendiri tanpa meletihkan diri tetapi masih dapat memenuhi matlamat peribadi dan syarikat kami.” - Peserta iPrice.

Ia memberi pengalaman untuk jurulatih melihat tahap kesediaan yang tinggi ditunjukkan oleh pasukan dalam mempelajari lebih banyak tentang satu sama lain dan melihat pertumbuhan yang boleh berlaku dalam hanya beberapa hari.

“Peranan saya adalah memastikan persekitaran selamat untuk peserta menunjukkan keupayaan diri dan menyatakan fikiran mereka tanpa rasa takut. Ini sememangnya tercapai apabila semua orang berkongsi maklum balas, yakin antara satu sama lain dan mengucapkan terima kasih atas sumbangan mereka.” - Joanna Yeoh, ConnectOne Director, dan Fasilitator sesi latihan.

Laporan Google mengenal pasti enam cabaran utama yang perlu diselesaikan dalam dekad akan datang untuk membuka peluang penuh kepada potensi ekonomi internet di Asia Tenggara.

Antara enam cabaran utama termasuk keupayaan syarikat-syarikat ekonomi internet menarik para profesional berbakat dan sesuai untuk syarikat e-dagang. Oleh itu, penting bagi e-dagang untuk mengubah kaedah mereka dengan mengupah calon terbaik untuk menyokong pertumbuhan sektor digital di Malaysia dan rantau Asia Tenggara.

Artikel oleh ConnectOne & iPrice Group (https://iprice.my)