Bagaimana anda tahu mengenai SEBENARNYA.MY?

Logo Kaji Selidik Pembaca

Bagaimana anda tahu mengenai SEBENARNYA.MY?

Bagaimana anda tahu mengenai SEBENARNYA.MY?
Sila respon kepada soalan di atas untuk menutup skrin ini

Show result

UPM 'terbang tinggi' bersama AirAsia

UPM kerjasama AirAsia
IDRIS JUSOH bersama Tony Fernandes bergambar dengan warga Universiti Putra Malaysia (UPM) di pesawat Airbus 320 pada pelancaran UPM Livery pada Pesawat AirAsia di hangar pesawat Sepang Aircraft Engineering hari ini. - BERNAMA

SEPANG 12 Sept. - AirAsia menjalin usaha sama unik dengan Universiti Putra Malaysia (UPM) apabila buat pertama kalinya di dunia, logo dan moto universiti itu dipapar di pesawat syarikat penerbangan tambang rendah itu.

Logo UPM dengan moto 'With Knowledge We Serve' and ikon, pokok hutan hujan yang direka bentuk oleh Fakulit Rekabentuk dan Senibina, dilukis pada pesawat Airbus A320-200 AirAsia dengan nombor pendaftaran 9MAQD.

Pelancaran pesawat itu disempurnakan oleh Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh di hangar Sepang Aircraft Engineering Sdn Bhd di sini hari ini.

Bercakap kepada pemberita selepas pelancaran itu, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes berkata perkhidmatan pesawat itu akan digilirkan antara destinasi penerbangan ke beberapa destinasi Asia bagi memboleh seramai mungkin masyarakat Asia melihatnya.

Beliau berkata, kos mereka bentuk dan mengecat logo itu berjumlah kira-kira US$50,000, dan pada masa hadapan, pihaknya merancang meletakkan gambar penutut dan program yang ditawarkan oleh UPM di dinding kabin di dalam pesawat.

Dalam ucapannya sebelum itu, Naib Canselor UPM, Datin Paduka Aini Ideris berkata, UPM bangga menjadi universiti pertama yang mempunyai logo tertera pada pesawat AirAsia.

"Walaupun bukan inisiatif komesial, AirAsia menyediakan platform untuk UPM dalam bidang reka cipta, kreativiti dan projek seni berimpak tinggi," katanya.

Sementara itu, Idris memberitahu pemberita bahawa usaha sama UPM-AirAsia itu adalah hasil daripada program [email protected] kementerian di UPM, yang dilancarkan dua tahun lepas, dengan ketua-ketua pegawai eksekutif dipelawa memberi ceramah di univerisiti-universiti dan menjalin rantaian dengan pensyarah dan penuntut. - BERNAMA

Artikel Berkaitan
Video Pilihan
Artikel Lain