Satish Rao, 37, yang juga model sampingan disahkan meninggal dunia di Hospital Sungai Buloh kira-kira pukul 6.55 petang selepas dibawa dalam keadaan tidak sedarkan diri.

Laporan bedah siasat menunjukkan mendiang mati akibat lemas.

Sebelum itu, mendiang yang sedang bercuti itu dikatakan terjun ke dalam kolam renang berkedalaman 3.7 meter dan tidak timbul untuk beberapa saat.

Menyedari sesuatu yang tidak kena, adik lelakinya yang kebetulan berada di tempat kejadian menjerit memanggil ibu mereka untuk meminta bantuan.

Difahamkan, ibu mangsa kemudiannya terus terjun dan mendapati mangsa berada dalam keadaan terlentang serta tidak sedarkan diri di dasar kolam itu.

Kedalaman kolam renang dan saiz badan ibu mangsa yang kecil merumitkan usaha untuk menarik mangsa naik ke permukaan atas.

Mereka terpaksa mengambil masa kira-kira 10 hingga 15 minit untuk mengeluarkan Satish Rao sebelum bergegas ke hospital.

Lebih menyedihkan, mendiang sebelum itu membuat siaran langsung di dalam akaun Facebooknya pada pukul 5.03 petang dari lokasi percutian mereka. Dia dilihat begitu gembira menceritakan mengenai percutian dan ‘mempromosikan’ villa tersebut.

Dalam video berdurasi 2.16 minit, mendiang yang berasal dari Tanjung Malim, Perak itu turut mengesyorkan orang ramai untuk datang bercuti bersama rakan-rakan atau keluarga di villa itu.

“Saya difahamkan beberapa filem pernah dirakamkan di villa ini. Bagaimanapun pemilik villa ini, tidak lagi membenarkan mana-mana aktiviti pengambaran kerana dikatakan telah merosakkan kemudahan di sini.

“Sekiranya diberi peluang, saya mahu membikin sebuah filem yang mengisahkan villa ini,” katanya dalam video tersebut.

Pada saat ke 2.04, sebelum berakhirnya video itu, Satish Rao menunjukkan kolam renang itu, tanpa menyedarinya ia adalah lokasi yang membawa ‘maut’ kepada dirinya.

Satish Rao adalah antara pelakon pelapis tempatan yang menguasai enam bahasa termasuk Mandarin, Kantonis, Tamil, Telegu, Melayu dan Inggeris. Kelebihan menguasai banyak bahasa itu memberi kelebihan Sathish Rao berlakon pelbagai jenis watak dalam dunia lakonan yang tiada batas sempadan.

Dia adalah antara beberapa artis India yang berjaya mencipta nama tersendiri dalam drama Mandarin dan Melayu.

Mendiang memulakan perjalanan seninya menerusi Opera Cina sebelum melangkah ke dunia perfileman Melayu, Tamil dan Inggeris. Sepanjang hidup bergelar pelakon, mendiang pernah membintangi beberapa drama seperti Gerak Khas, Devadatta, Iravan dan filem terbaharu Neeyum Naanum arahan Bala Ganapathi William yang masih belum ditayangkan lagi.

Mendiang juga pernah memegang watak sampingan dalam filem produksi Taiwan dan Singapura.

Presiden Pertubuhan Artis India Malaysia, P. Vijayan pula berkata, pemergian Satish Rao bukan sahaja dirasai oleh keluarga namun turut dirasai oleh peminatnya.

“Ia merupakan satu kehilangan kepada industri perfileman tempatan,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini. - UTUSAN ONLINE