S. M. Mohamed Idris

Presiden CAP, S. M. Mohamed Idris berkata, kerajaan juga perlu menjadikan subjek ke­selamatan siber sebagai silibus kurikulum sekolah bagi mengelakkan remaja di negara ini terjebak de­ngan permainan media sosial yang berbahaya itu.

Selain pengamal media dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO), beliau turut menggesa ibu bapa dan guru memantau perubahan tingkah laku remaja yang menyendiri, cara pengambilan makanan dan aktiviti yang mereka lakukan pada waktu malam.

“Ini kerana, 90 peratus pe­ngaruh negatif dalam kehidupan remaja berpunca daripada internet yang boleh menyebabkan mereka terlibat dalam kegiatan jenayah seperti dadah, penipuan, pasaran gelap, menggodam sistem komputer dan pornografi,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Blue Whale merupakan sebuah permainan dalam talian yang dicipta seorang remaja warganegara Rusia, Phillip Budeikin yang berusia 21 tahun pada 2013 bagi tujuan membina hubung­an dengan pelayar internet lain.

Difahamkan, Bu­deikin yang berjaya ditahan Mei lalu me­nyasarkan golongan remaja yang mudah terpengaruh untuk bermain permainan tersebut su­paya setiap daripada mereka mencapai tahap kegembiraan dan kemesraan.

Menurutnya, aplikasi permainan itu hanya boleh dimuat naik apabila kurator memberi mesej secara peribadi berbentuk cabaran kepada pemilik media sosial sebelum mereka bersetuju untuk memulakan permainan.

“Setiap pemain perlu menyelesaikan misi dan tugasan berbahaya dalam tempoh 50 hari dan dalam masa sama kurator menetapkan syarat pemain tidak boleh berhenti sebaik sahaja memulakan permainan tersebut.

“Antara tugasan itu adalah melukakan diri sendiri, mende­ngar lagu yang boleh menyebabkan kemurungan, berdiri di bucu bangunan tinggi dan perlu pergi ke tapak perkuburan secara bersendirian. Mereka juga perlu melaporkan kepada kurator selepas tugasan selesai,” katanya.

Katanya, permainan itu menyebabkan dua remaja berusia 15 dan 16 tahun di Rusia terjun bangunan manakala remaja lelaki berusia 19 tahun dari India menggantung diri baru-baru ini.

“Kita juga menganggarkan se­ramai 150 remaja di seluruh negara melakukan perkara sama selepas bermain permainan itu,” katanya.