Dekan Pusat Pengajian Kejuruteraan Awam Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Dr. Ahmad Farhan Mohd. Sadullah berkata, kemudahan itu amat penting kerana ia adalah satu medium pengangkutan awam yang digemari tanpa mengira latar belakang pengguna.

“Sebagai contoh, pengangkutan tren melalui sistem Transit Aliran Ringan (LRT) di Kuala Lumpur menjadi pilihan pengguna kerana kemudahan akses yang diterima pengguna, selain daripada bas dan teksi.

“Kemudahan itu bagaimanapun tidak wujud di bandar-bandar utama lain di negara ini seperti di Penang dan Johor Bahru,” katanya semasa menghadiri seminar Culturing Knowledge yang diadakan di Fakulti Kejuruteraan Awam (FKA), UTM, di sini hari ini.

Yang turut hadir, Ketua Jabatan Geoteknik dan Pengangkutan FKA, Prof. Madya Dr. Edy Tonnizam Mohamad dan pengerusi seminar, Dr. Ir. Anil Minhans.

Ahmad Farhan yang juga Pesuruhjaya Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat berkata, tanggungjawab utama memulihkan imej pengangkutan awam di negara ini terletak pada bahu kerajaan dengan melakukan pelbagai penambahbaikan terhadap sistem pengangkutan sedia ada.

“Untuk menjadikan pengangkutan awam sebagai pilihan kepada pengguna, pihak berwajib harus mengambil langkah proaktif dengan menambah baik kemudahan sedia ada, khususnya berkaitan pelaksanaan sistem tren.

“Apabila kemudahan itu sudah tersedia, secara tidak langsung pengguna akan mempunyai pilihan untuk menaiki tren berbanding memandu kenderaan sendiri untuk ke satu-satu destinasi,” ujarnya.

Sementara itu, Edy Tonnizam memberitahu, seminar itu diadakan bertujuan berkongsi maklumat berhubung kemudahan pengangkutan awam di negara ini dan langkah-langkah yang boleh diambil untuk menambah baik kemudahan tersebut.