Selepas hampir lima tahun menunggu, jambatan yang menghubungkan jalan Gua Musang-Jeli sepanjang 700 meter dengan itu bakal dibuka seminggu sebelum Hari Raya Aidilfitri ini.

Antara penduduk kampung yang menerima manfaat ialah Kampung Pulau Setelu, Kampung Star, Kampung Prak, Kampung Kuala Lah, Kuala Tol, Kampung Jerek, Kampung Bertam Lama, Meranto, Kampung Pasir Tumboh dan Kampung Kala.

Seorang penduduk Kampung Pulau Setelu, Zainuddin Abdullah, 60, berkata, penduduk gembira kerana jambatan itu telah siap sepenuh­nya dan dapat digunakan oleh penduduk sekitar termasuk anak-anak di perantauan.

Katanya, penduduk sudah lama berdepan masalah perhubungan selepas jambatan konkrit runtuh dilanda banjir besar pada Disember 2014.

“Biarpun pihak kerajaan membina jambatan sementara, tetapi ianya kerap tenggelam apabila hujan lebat menyebabkan air Sungai Nenggiri naik mendadak.

“Kita gembira jambatan baharu bakal dibuka sebelum Aidilfitri ini dapat mengatasi kesesakan lalu lintas jambatan sementara untuk warga kota pulang menyambut hari raya di kampung,” katanya.

Seorang lagi penduduk Ahmad Kamizi Jalil, 51, pula berkata, jambatan kekal itu mempunyai ciri keselamatan kerana kedudukannya tinggi dan bakal mempunyai penghadang kon­krit.

Katanya, sebelum ini penduduk bergadai nyawa apabila terpaksa melalui jambatan sementara yang kedudukannya lebih rendah.

“Penggunaan jambatan sementara kerap kali rosak dan tenggelam arus sungai Nenggiri menyebabkan aktiviti kami tergendala.

“Kami bersyukur apabila akhirnya akan dapat menggunakan jambatan baharu yang lebih selesa menjelang Aidilfitri ini,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Nenggiri, Ab. Aziz Yusoff yang meninjau persiapan akhir pembinaan jambatan baharu itu berkata, jambatan itu lebih besar kerana mempunyai laluan dua lorong.

Katanya, jambatan itu dinanti-nantikan pengguna Jalan Gua Musang-Jeli terutama bagi penggunaan musim perayaan nanti.

“Kita gembira, jambatan baharu itu akan dibuka menjelang Aidilfitri nanti dan kerja-kerja pembinaan juga sudah diperingkat akhir persiapannya.

“Kita berterima kasih kepada kerajaan terdahulu yang meluluskan peruntukan dan merealisasikan impian penduduk di kawasan Nenggiri ini,” katanya. - UTUSAN ONLINE