Pengerusinya, Rozainee Na­wawi berkata, jumlah tersebut melibatkan seramai 80 penerima dari seluruh negeri ini sejak ia diperke­nalkan pada tahun lalu.

Menurutnya, set yang berjumlah RM400 setiap satu ini lengkap dengan segala peralatan diperlukan untuk urusan itu termasuklah kain sarung.

“Kita sediakan set ini bagi membantu keluarga waris dan mereka tidak lagi perlu bersusah payah untuk mendapatkan kelengkapan tersebut.

“Besar harapan kami, agar sumbangan kecil ini dapat membantu meringankan beban waris,” katanya kepada pemberita sele­pas menyerahkan sumbangan ke­lengkapan jenazah kepada Masjid Mukim Binjal, Tok Uban di sini hari ini.

Rozainee memberitahu, membantu golongan kurang berkemampuan merupakan satu ke­puasan buat seluruh warga GRE1M.

Katanya, pihaknya akan terus berusaha untuk mengumpul dana bagi membanyu meringankan beban golongan tidak bernasib baik.

“Selain membantu, kami turut memberikan cadangan dan idea serta bimbingan kepada pene­rima untuk keluar daripada kepompong kemiskinan,” ujarnya.

Dalam pada itu, Rozainee ber­kata, GR1M yang merupakan sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) tekad membela nasib golongan asnaf dan kurang berkemampuan di negeri ini.

Katanya, walaupun NGO itu berpengkalan di Kota Bharu namun ia bukan satu masalah untuk pihaknya turun padang bagi membantu golongan berkenaan.

“Membantu golongan tersebut merupakan salah satu bentuk khid­mat sosial kami.

“Walaupun ia merupakan tugas berat, namun kami tetap akan berusaha membantu golongan berkenaan melalui sumbangan yang dikumpulkan dari pihak korporat,” katanya.