MOHD. RAWI ABD. HAMID

Pengerusi Jawatankuasa Agama Kedah, Datuk Mohd. Rawi Abd. Hamid berkata, golongan itu terdiri daripada golongan pro­­­fesional seperti pe­nsyarah, janda atau wa­nita muda yang hi­dup sekian lama tanpa pasangan.

“Berdasarkan pe­n­ga­­laman saya melalui sebuah syarikat yang ditubuhkan bersama sebuah NGO sebelum ini yang bertujuan untuk mencari jodoh dan menggalakkan perkahwinan sah, pada bulan pertama sahaja kami berjaya mendaftar 25 kes (wanita tidak berkahwin).

“Dan daripada jumlah ini, 10 daripada mereka adalah wanita profesional yang bekerja di pusat pengajian tinggi sama ada sebagai pensyarah atau ahli akademik,” katanya dalam sidang Dewan Undangan Negeri hari ini.

Beliau menjawab soalan Mohd. Nasir Mustafa (Pas-Kubang Rotan) yang ingin tahu langkah kerajaan dalam mengatasi masalah perceraian yang semakin meningkat dan keperluan untuk mengadakan­ kursus pascaperkahwinan bagi mengatasi masalah itu.

Mohd. Rawi ber­kata, kebanyakan wa­nita tersebut yang mempunyai sta­tus kewangan ku­kuh­ mengakui malu dalam hal berkaitan mencari jodoh dan enggan dikatakan se­perti pepatah ‘perigi mencari timba’.

Sementara itu ber­cakap kepada pem­berita di luar De­wan, beliau memper­so­al­kan tindakan NGO ba­gi menangani ma­salah tersebut se­dang­kan mereka begitu agresif dan menentang poligami.

“Apa tindakan NGO ini sehingga golongan wanita profesional turut menjadi kumpulan sasaran warga asing yang menjalankan kegiatan Love Scam dengan menipu duit mereka, sedangkan mereka juga dahagakan cinta dan memerlukan suami,” katanya.

Terdahulu, ketika menjawab so­­alan Aishah Ghazali (Pas-Mer­bau Pulas) mengenai kadar­ per­ceraian di Kedah, kata Mohd. Ra­wi­, kadarnya adalah membim­bangkan apabila berlaku peningkatan iaitu 5,184 kes pada tahun 2015 berbanding 4,803 kes (2014).

Katanya, kes khalwat turut meningkat iaitu 387 kes pada 2014 dan 440 kes pada tahun 2015.

Mohd. Rawi juga meminta Jabatan Peguam Negara agar berbincang dengan Majlis Kehakiman Negeri Kedah bagi me­ngurangkan masalah ribuan anak tidak sah taraf yang biasanya berlaku di negeri yang bersempa­danan dengan Thailand.

“Negeri yang tiada sempadan mungkin tiada isu macam ini. Saya boleh buktikan ribuan kes di luar sana yang memerlukan undang-undang sedia ada dikendur­kan sedikit,” katanya. – BERNAMA