Pernahkah anda melayari portal SEBENARNYA.MY

Logo Kaji Selidik Pembaca

Pernahkah anda melayari portal SEBENARNYA.MY ?

Pernahkah anda melayari portal SEBENARNYA.MY ?
Sila respon kepada soalan di atas untuk menutup skrin ini

Show result

Pendapatan peniagaan petani MADA meningkat

Mada
Timbalan Menteri Kewangan 1 merangkap Pengerusi Mada Datuk Wira Othman Aziz , Pengurus Besar Mada Fouzi Ali di sambut oleh ahli PPK Mada setiba nya bagi merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan PPK Mada 2017 di Hotel Grand Alora di sini hari ini.-UTUSAN/Ismail Kamadin

ALOR SETAR 14 Mei - Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Lembaga Pertanian Muda (MADA) berjaya meraih pendapatan sebanyak RM130.2 juta pada tahun lepas berbanding RM127.9 juta tahun sebelumnya.

Pengerusi MADA, Datuk Othman Aziz berkata, pendapatan bagi keseluruhan 27 PPK itu meningkat sebanyak RM2.2 juta dengan keuntungan melebihi RM8 juta.

Katanya, peningkatan itu menjelaskan MADA serius dalam peranannya untuk memartabatkan peladang dalam penyaluran bantuan kerajaan, peniagaan PPK dan pusat kegiatan ekonomi.

"Ini adalah hasrat MADA selain daripada petani dapat menguruskan pertanian mereka juga melibatkan diri dalam bidang perniagaan.

"Pulangan dan keuntungan perniagaan itu dapat dipulangkan kepada ahli PPK melalui dividen," katanya kepada pemberita dalam sidang akhbar selepas Merasmikan Mesyuarat Agung PPK MADA 2017 di sini hari ini.

Mesyuarat agung itu merupakan medan untuk setiap PPK melakukan penilaian terhadap prestasi PPK masing-masing dalam usaha memperkukuhkannya.

Dalam majlis itu beliau turut menyampaikan anugerah dan pengiktirafan kepada PPK mengikut beberapa kategori termasuk PPK Jaya, PPK Pengurusan Estet Padi Terbaik dan Unit Peladang Jaya.

Mengulas lanjut kata Othman, selain perniagaan berasaskan pertanian MADA turut menggalakkan ahlinya menceburi bidang hartanah.

"MADA sedia membantu untuk memberikan tunjuk ajar dan bimbingan, " katanya.-UTUSAN ONLINE

Artikel Berkaitan
Video Pilihan
Artikel Lain