Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, ketika ini keperluan yang mendesak dilihat adalah bagi membangunkan model pasar berkenaan di bandar Sibu, yang terletak di bahagian tengah Sarawak, dan di bandar Kapit, di kawasan pedalaman.

Katanya, Sarawak memiliki produk pertanian cukup unik yang masih banyak belum diketahui orang ramai terutama di luar Sarawak, yang dilihat mempunyai potensi besar untuk dikembang dan dimajukan.

"Cuma yang diperlukan adalah pusat sehenti sempurna bagi tujuan pengumpulan, urusan logistik dan sebagainya buat produk-produk ini. Kita juga perlu cari tempat di Semenanjung untuk lihat bagaimana produk-produk ini boleh dikumpul dan dihantar di tempat lain.

"Juga perlu ada kempen supaya pengeluaran tak bergantung kepada permintaan di Sarawak sahaja, malah turut ada permintaan di Semenanjung, dan mungkin juga ke luar negara," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis sambutan ulang tahun ke-4 Medan Niaga Satok di sini yang disempurnakan oleh Ketua Menteri Sarawak, Datuk Amar Abang Johari Tun Openg.

FAMA, dalam satu kenyataan yang diedar pada majlis hari ini berkata, sejak ditubuhkan pada 2013, nilai jualan keseluruhan peniaga di Medan Niaga Satok sehingga kini menjangkau lebih RM206 juta.

Menurutnya, tahun lepas menyaksikan peningkatan nilai jualan berjumlah RM48 juta berbanding RM45.5 juta pada tahun 2015.

Medan Niaga Satok yang dibina dengan kos RM46.6 juta merupakan projek inisiatif Abang Johari, di kawasan seluas lima hektar di Jalan Matang di sini, yang menyediakan 1,097 lot peniaga. Ia mula beroperasi pada Januari 2013.

Sementara itu, Ahmad Shaberyberkata, Medan Niaga Satok wajar dijadikan model untuk pembangunan lebih banyak pasar tani besar di seluruh negara kerana ia merupakan satu contoh sebuah projek yang berskala sederhana tapi memberi impak yang cukup besar.

Beliau berkata, Sarawak seharusnya menjadi peneraju dalam bidang pertanian komersial dalam negara kerana ia memiliki kawasan tanah yang cukup luas yang boleh dimajukan dengan sektor pertanian berskala besar.

Menurutnya dengan hasil kerjasama baik kerajaan pusat dan kerajaan negeri, beliau yakin lebih banyak kejayaan dalam bidang pertanian akan dapat dilihat di Sarawak di masa akan datang. - BERNAMA