Sebaliknya, Dr. Wan Azizah yang juga Timbalan Perdana Menteri, berkata, suaminya yang juga Ketua Umum parti itu serta anggota lain bergerak seiring dalam satu kem.

"Mana ada kem-kem, tak ada* kami satu kem," katanya kepada pemberita sewaktu menghadiri Rumah Terbuka Aidilfitri Dewan Undangan Negeri Kajang, di sini hari ini.

Baru-baru ini Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution dilaporkan mendakwa wujud dua puak dalam parti dengan satu pihak mahu Dr Wan Azizah dikekalkan sebagai presiden manakala satu lagi mahu beliau berundur dan memberi laluan kepada Anwar, sebagai persediaan menggantikan Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Dakwaan itu turut diakui penganalisis politik Dr. Ainul Adzellie Hasnul yang dilaporkan oleh akhbar tempatan semalam bahawa  kedua-dua kem berkenaan wujud dalam menghadapi  pemilihan PKR.

Ditanya sama ada beliau akan mempertahankan jawatannya dalam pemilihan parti Ogos nanti, Dr Wan Azizah berkata perkara itu masih dalam peringkat perbincangan.

"Sekarang  saya adalah penyandang* (dan) pemilihan kali ini akan menjadi satu pemilihan yang sengit. Belum ada keputusan sama ada saya perlu bertanding atau tidak, jadi saya rasa (setakat ini) saya akan bertanding," katanya.

Bagaimanapun, katanya pencalonan adalah terbuka kepada mana-mana anggota parti untuk merebut sebarang jawatan berdasarkan prinsip demokrasi.

Mengenai  Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri Sungai Kandis susulan kematian penyandangnya Mat Shuhaimi  Shafiei pada Isnin  lepas, Dr Wan Azizah berkata PKR sudah mempunyai senarai calonnya dan keputusan dijangka dibuat pada mesyuarat akan datang.

Pada Pilihan Raya Umum ke-14 dua bulan lalu, Mat Shuhaimi, 50 yang mewakili PKR mengatasi calon BN, PAS dan PRM dengan majoriti 12,480 undi.

Suruhanjaya Pilihan Raya akan mengadakan mesyuarat khas mengenai PRK Sungai Kandis esok.-BERNAMA