Mufti Pahang, Datuk Seri Abdul Rahman Osman berkata, melalui penubuhan berkenaan, ia boleh merungkai segala persoalan sebelum ini termasuk menyalahkan golongan mufti yang didakwa tidak berperanan dengan baik sehingga berlaku peristiwa berdarah tersebut.

“Tiada halangan untuk wujudkan RCI demi mencari kebenaran kerana sangat tidak wajar mufti dipersalahkan dalam peristiwa tersebut,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Tun Dr. Mahathir Mohamad yang menegur mufti di negara ini kerana menurutnya gagal berperanan dengan baik, termasuk ketika tragedi itu berlaku.

Dr. Mahathir mendakwa, sekitar berlakunya ‘Amanat Haji Hadi’ dan tragedi Memali, mufti pada ketika itu tidak menegur Abdul Hadi sebaliknya ‘berdiam seribu bahasa’ menyebabkan tercetus­nya peristiwa hitam itu.

Abdul Rahman berkata, pesa­nan tersebut merupakan kenya­taan ketua parti kepada anak-anak buahnya.

HARUSSANI ZAKARIA
HARUSSANI ZAKARIA

“Jadi tidak boleh ma­suk campur lagipun ia melibatkan hal politik, mengapa ketika amanat itu hendak diperjuang, agamawan seperti mufti pula dipersalahkan,” katanya.

Sementara itu, Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berkata, beliau bersetuju mewujudkan RCI yang bertujuan menyiasat tragedi Memali demi mencari keadilan, namun dalam masa sama menyifatkan dakwaan Dr. Mahathir sebagai terdesak sehingga sanggup menyalahkan pihak lain demi kepentingan diri.

“Kenyataan Dr. Mahathir itu adalah tidak adil kepada institusi mufti kerana dengan mudah menyalahkan pihak kami sedang beliau ketika itu langsung tidak meminta pandangan golongan mufti,” katanya.

Menurutnya, kenyataan tersebut hanya pentingkan diri sendiri tanpa memikirkan pihak lain.

Peristiwa Memali pada tahun 1985 telah mencetuskan pertempuran antara pihak keselamatan dengan penduduk kampung yang akhirnya mengorbankan 18 orang termasuk guru agama Ibrahim Libya berserta empat anggota polis.

Puluhan rakyat lain terce­dera dan menyebabkan penahanan beratus-ratus orang.