Menurut Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, penerimaan dana politik itu diakui sendiri bekas Presiden MCA, Tan Sri Dr. Chua Soi Lek tahun lalu.


Sehubungan itu, katanya, Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong tidak seharusnya mengambil pendirian seolah-olah tidak mengetahui atau lepas tangan mengenai dana tersebut.


“Ka Siong perlu siasat sumber dana ini dan jika ia datang daripada skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB), maka wang itu perlu dipulangkan semula kepada rakyat,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.


Guan Eng merujuk kepada wawancara Ka Siong seperti disiarkan sebuah akhbar berbahasa Inggeris hari ini yang dipetik berkata, sejak beliau menjadi Timbalan Presiden MCA bermula 21 Disember 2014, tidak ada satu sen pun duit 1MDB yang diterima parti berkenaan.


Laporan media sebelum ini turut menyebut Soi Lek pada Oktober tahun lalu mengakui BN telah mengagihkan secara keseluruhan RM470 juta kepada komponen parti itu menjelang PRU-13 dengan MCA merupakan antara penerimanya. – UTUSAN ONLINE