Najib berkata, realiti tersebut yang perlu diterima oleh rakyat jika mereka percaya kepada janji Pakatan Harapan yang akhirnya bakal memberi kesan kepada generasi akan datang iaitu terpaksa menanggung bebanan hutang tersebut.

Beliau yang juga Presiden UMNO berkata, tambahan hutang negara dijangka bertambah kepada RM416 billion jika pembangkang hendak menghapuskan tol dan GST itu.

“Pembangkang kata kita tambah hutang negara tetapi manisfesto mereka lagi dasyat akan menyebabkan negara berhutang lebih tinggi.

“Sebab itu kita tidak boleh tipu rakyat, jangan tipu rakyat. Kita tidak tipu, kita beritahu atau laksana perkara yang kita mampu bukan sekadar berjanji sahaja. Apa yang kita lakukan adalah untuk kepentingan dan kebajikan rakyat,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di hadapan lebih 3,000 pelajar dari seluruh negeri ini dalam majlis Sembang Bajet 2018 di Universiti Malaysia Perlis (Unimap) kampus tetapnya di Ulu Pauh di sini hari ini.

Yang turut hadir, isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor; Menteri Besar, Datuk Seri Azlan Man; Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh dan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Seri Shahidan Kassim. - UTUSAN ONLINE