LATHEEFA KOYA
LATHEEFA KOYA 

Ahli Jawatankuasa Pusat PKR, Latheefa Koya berkata, lawatan berkenaan tidak wajar dan sangat dipersoalkan, kerana beberapa isu membabitkan bahagian berkenaan.

Peguam PKR itu berkata, antaranya Ahli Parlimen Julau, Larry Sng sendiri kini sedang disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), selain pertambahan mendadak ahli di kawasan itu kepada 13,000 orang.

Pertambahan mendadak keahlian itu, kata beliau, menjadi Julau merupakan kawasan bagi ramai ahli PKR dan mampu menentukan keputusan atau `King Maker’ pemilihan.

Pada masa yang sama Sng, kata Latheefa, turut secara terbuka mengumumkan kesetiaannya kepada kem yang diketuai Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli.

Dalam satu kenyataan hari ini, Latheefa berkata Wan Azizah, yang juga timbalan perdana menteri dilihat bersama pula bergambar dengan Sng semasa lawatannya.

“Tiada alasan yang dapat difikirkan mengapa lawatan Wan Azizah mesti dibuat menjelang pemilihan PKR di Sarawak. Kenapa timbalan perdana menteri tidak melawat selepas pemilihan parti?”

Beliau mendakwa lawatan Wan Azizah juga melibatkan kedudukannya dan aset kerajaan, dengan menyatakan Wan Azizah mengumumkan peruntukan RM100,000 untuk jalan di Julau.

“Ini diumumkan dengan kehadiran Sng, yang juga calon di bahagian Julau dan jawatankuasa pusat parti.

“Dalam keadaan ini, penting bagi timbalan perdana menteri menerangkan sebab lawatannya ke Julau menjelang pemilihan PKR Sarawak. Orang ramai berhak tahu,” katanya.